Pretraga

Nakon jučerašnjeg prosvjeda je jasno, ponuda Vlade trebala bi uključivati i ukidanje Loomena i anonimnih prijava

A- A+

Štrajk nije samo pitanje novca, nego i dostojanstva, poručili su gotovo svi govornici na jučerašnjem velikom prosvjedu učitelja i nastavnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. A da je to istina, dalo se iščitati iz transparenata. Veće plaće, poručili su prosvjednici, nisu jedino što će riješiti pitanje nedostatka dostojanstva koje osjećaju nastavnici. No ukidanje Loomena i anonimnih prijava možda bi tu moglo pomoći.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Jučerašnji veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića prije svega je pokazao koliko je nezadovoljstvo ljudi koji rade u školskim zbornicama.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Pao kompromis, premijer se nada da škola počinje od petka

No tih 40.000 ljudi, recimo da ih je toliko bilo (jer konačan broj još nije utvrđen), pokazalo je kako veća plaća nije jedino što žele odgojno-obrazovni radnici.

– Nisam ja drugorazredan samo zbog plaće koja ne odgovara mom entuzijazmu, ja sam drugorazredan zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom, rekao je na prosvjedu učitelj Luka Žužul.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

A pokazali su to i njegovi kolege porukama s transparenata.

‘Dolje Loomeni!’

Izdvojeni članak

Čak 47 sindikata podržalo štrajk u školama: ‘Niste sami, spremni smo na i štrajk solidarnosti’

Najveća boljka u očima učitelja činjenica je da ih svatko može, pa čak i lažno, prijaviti, a da poslije ne snosi posljedice ako se prijava pokaže lažnom. Osim anonimnih prijava, ono što posebno smeta učitelje je, izgleda, i loše izveden projekt Škole za život.

– Ne moraš biti Loomen da shvatiš neke stvari – poručili su nastavnici jednim od transparenata.

Loomen je, podsjetimo, informacijski sustav za educiranje nastavnika na kojem su nastavnici, u sklopu Škole za život, trebali rješavati zadatke i – doslovno – skupljati značkice koje pokazuju njihovu pripremljenost za ‘obrazovnu reformu’ ministrice Divjak. Ipak, takav su oblik edukacije, sa zadacima koji su često bili previše banalni, mnogi od njih shvatili vrijeđajućim sebe i svoje kolege.

– Dolje Loomeni – zaderao se vjeroučitelj Marin Miletić s pozornice i izazvao reakcije okupljenih.

Blaža, otpala ti gaža!

Banalost Loomena izazvala je i val nezadovoljstva ne samom reformom, već i aktualnom ministricom. Blaženki Divjak učitelji su jučer poručili da je reforma koju je provela daleko od onoga što krije u svom nazivu, ali i da više nisu zadovoljni njenim radom.

‘Blaža, otpala ti gaža’, poručiše joj jedim transparentom.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Realno, veća plaća, pa bio iznos koeficijenata veći i za 6,11 posto, učiteljima neće vratiti dostojanstvo niti će njihova profesija zbog toga najedanput postati cijenjenja u društvu.

Možda bi upravo zato Vlada u svoju ponudu sindikatima mogla uključiti i ukidanje Loomena i anonimnih prijava. Tko zna, možda bi učitelji u tom slučaju pristali i na manje povećanje plaća.

________________

* Komentar je stav autora.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap