Pretraga

Nakon naše priče, HPK obustavila provođenje skupe edukacije za sportske psihologe

A- A+

Početkom prosinca objavili smo priču o tome kako za obavljanje djelatnosti sportskog psihologa nije dovoljna osnovna, već je potrebno proći edukaciju za stjecanje posebne dopusnice za obavljanje te djelatnosti. Iako na fakultetima već postoje kolegiji iz sportske psihologije i na njima se obrađuju gotovo iste teme, Hrvatska psihološka komora svoju edukaciju naplaćuje vrtoglavih 15 tisuća kuna. Doznali smo kako je nakon objave našeg teksta, ta edukacija trenutno obustavljena te da je predsjednik Stručnog razreda za psihologiju sporta Amir Zulić, dao ostavku.

Foto: goodtherapy.org

Izdvojeni članak

Diploma samo za ukras: Ako želite raditi kao sportski psiholog, prvo platite 15 tisuća kuna

Kako smo nedavno pisali, za obavljanje djelatnosti sportskog psihologa potrebna je, uz osnovnu i posebna dopusnica. Ništa ne bi bilo sporno, da edukaciju za stjecanje te dopusnice Hrvatsko psihološko društvo ne naplaćuje punih 15 tisuća kuna, a na fakultetima koji obrazuju kadar već postoje kolegiji iz sportske psihologije. Štoviše, nositeljica kolegija Psihologija sporta na FFZG-u sudjelovala je u izradi elaborata Komore koji utvrđuje teme koje se obrađuju za izdavanje dopusnice te je predavač na edukaciji koju provodi Psihološko društvo.

Zbog svega navedenog, mladi diplomanti stekli su dojam kako je njihova diploma i ono što su učili na fakultetu potpuno bezvrijedno, pa su nam se požalili zbog nastale situacije.

Ubrzo nakon objave našeg teksta dobivamo informaciju kako je sporna edukacija od 15 tisuća kuna obustavljena, a kako je predsjednik Stručnog razreda za psihologiju sporta, Amir Zulić zbog obustave edukacije dao ostavku.
Konkretno objašnjenje zašto je edukacija obustavljena nismo dobili.

– Nije donesena odluka o prekidu edukacije već je ista odgođena zbog tehničkih razloga vezanih za organizaciju i oblike provođenja edukacije, kazao nam je Hrvoje Gligora, predsjednik Hrvatske psihološke komore koji dodaje kako je predviđeno daljnje redovito održavanje edukacija sukladno interesu i prijavama kandidata.

Na pitanje znači li to obustava da za obavljanje djelatnosti sportskog psihologa više neće biti potrebno posjedovati posebnu dopusnicu, Gligora odgovara:

– O područjima rada psihologa za koja je potrebna posebna dopusnica odlučuje Skupština Hrvatske psihološke komore, koja jedina može odluku i mijenjati, zaključuje.

Do kada će ova odgoda provođenja edukacije potrajati, nije poznato.

Copy link
Powered by Social Snap