Pretraga

Nakon našeg teksta u školama ‘osvanuo’ sapun i WC papir: ‘Ljuti smo jer znamo da je ovako moglo oduvijek’

A- A+

Kako bi se u Hrvatskoj usporilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je posebne upute za odgojno-obrazovne ustanove. Jedna od glavnih je pranje ruku sapunom i vodom, ali kako smo doznali iz razgovora s više učenika iz raznih krajeva Hrvatske, situacija je u pojedinim školama takva da osnovnih higijenskih potrepština – nema. No, nakon što smo objavili fotografije toaleta pojedinih škola, stanje se vrlo žurno popravilo.

Tehnička škola Kutina| fotografija čitateljice

– Nema apsolutno ničega, a u školu je došao dopis da moramo prati ruke i održavati higijenu. Pitamo se s čime, sami si od kuće nosimo sapun. Učenici su već navikli na ovakve uvjete, ali djevojkama naše škole jako smeta što nemamo osnovne uvjete. Ravnatelja to ne dira previše, iako su mu razrednici to spočitavali, tako je stanje po pitanju higijenskih potrepština opisala jedna učenica Tehničke škole Kutina.

I bi sapuna i toaletnog papira

Ali ovog utorka, četiri dana od objave našeg teksta u kojem učenici upozoravaju, između ostaloga, kako ruke ne mogu prati u sapunu jer ga nema, situacija u ovoj školi potpuno se promijenila. U toaletima su se pojavile posude za sapun pune sapuna, papirnati ručnici za brisanje ruku, toaletni papir i daska, a situacija prije i poslije članka na srednja.hr najbolje je vidljiva na fotografijama u nastavku.

Ovako je bilo u petak…

Tehnička škola Kutina/fotografija čitatelja

… a ovako je danas.

Tehnička škola Kutina nakon objave članka/fotografija čitatelja

– Učenici su vrlo oduševljeni i zadovoljni trenutnim stanjem u wc-u. Razrednica je rekla da je u redu da smo vam se obratili kako bi nastala ova promjena što je svima prije bilo strano da mi imamo papira i sapuna u WC-u. Nadamo se da će se ovakvo stanje potrajati, kaže nam učenica Tehničke škole Kutina koja nam je i poslala ove fotografije.
Kutinska škola nije jedina u čijim se toaletima situacija s higijenskim potrepštinama popravila. Sapun i papir stigli su jučer i u zagrebačku OŠ Lovre pl. Matačića.
– Danas su nas u WC-ima dočekali papiri na prozorskoj dasci i papirnati ručnici, isplatilo se prozivati. Sretni smo što napokon ima papira, smatram da je dostupnost higijenskih potrepština veliki napredak. Ipak, dio učenika nije previše uzbuđen jer bi se trebalo podrazumijevati  da imamo sapun i papir. Štoviše, pomalo smo i ljuti jer sad znamo da je ovako moglo oduvijek i ne znamo zašto nije, kaže nam učenica ove zagrebačke osnovne škole te prilaže fotografiju kao dokaz.

OŠ Lovre pl. Matačića Zagreb nakon našeg teksta | fotografija čitatelja

Grad Zagreb traži hitan roditeljski sastanak ravnatelja i roditelja

Kada je riječ o stanju u zagrebačkim školama, na pitanje novinara je li grad odgovoran za nedostatak sapuna i papira, gradonačelnik Bandić savjetovao je pranje ruku pepelom. Učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga našalili su se pa su danas pored umivaonika i postavili staklenku punu luga, koja je brzo uklonjena.

Izdvojeni članak

Poslušali Bandića i u školu donijeli pepeo za pranje ruku: ‘Postali smo toliko mlađi da ćemo se morati vratiti u osnovnu’

Uz to, Darko Klasić, potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba i predsjednik kluba HSLS-a i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji zbog stanja u školskim toaletima uputili su prijavu sanitarnoj inspekciji. Tvrde da je ‘nedostatak osnovnih higijenskih potrepština u školama problem je kojim se i inače ugrožava javnozdravstveni interes, a osobito u okolnostima trenutačnog širenja spomenute zaraze’.
Ovog popodneva iz Grada Zagreba priopćeno je da su od škola zatražili žurnu organizaciju roditeljskih sastanaka na kojima će ‘ravnatelji objektivno izvijestiti roditelje o sanitarno-higijenskim uvjetima’. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Grad Zagreb kao osnivač kontinuirano vodi brigu o opremljenosti škola i vrtića te im doznačuje financijska sredstva za materijalne i druge rashode, a za njihovu preraspodjelu, uključujući i nabavu i osiguravanje dostupnosti higijenskih potrepština i osiguravanje primjerenog higijenskog standarda zadužene su škole i vrtići sami. Napominjemo kako roditelji nisu dužni osiguravati higijenske potrepštine ni vrtićima ni školama.

Gradski ured za obrazovanje 26. veljače 2020. sve je gradske predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove te učeničke domove dopisom upozorio na pojačanu kontrolu dostupnosti i eventualnu nadopunu higijenskih potrepština, s obzirom na koronavirus.

Također, Gradski ured za obrazovanje zatražio je od svih odgojno-obrazovnih ustanova kojima je osnivač, žurnu organizaciju roditeljskih sastanaka na kojima će ravnatelji objektivno izvijestiti roditelje o sanitarno-higijenskim uvjetima kao i preventivnim mjerama koje poduzimaju u cilju zaštite od bolesti i smanjenja zdravstvenih rizika.

Napominjemo da Gradski ured za obrazovanje kontinuirano prati informacije i preporuke nadležnih tijela te će u slučaju izdavanja bilo kakve preporuke od strane nadležnih službi, promptno reagirati sukladno dobivenim uputama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap