Pretraga

Nakon nevidljive električne gitare, Samoborci se posvetili pametnim kućama

A- A+

vecernji.hr

Izdvojeni članak

Odgovor strukovnjaka: Država nas gazi da im gimnazijalci ne bi postali socijalni slučajevi

Iako su se već proslavili izradom nevidljive električne gitare, učenici u Srednjoj strukovnoj školi Samobor nisu stali na tome. Sad su ‘zagrijali’ za sistem gradnje pametnih kuća, što je iz godine u godinu sve popularnije na tržištu. Zbog atraktivne ideje koju je prepoznalo i vodstvo škole, uskoro će se izgraditi učenički centar u kojem će svi mehatroničari graditi svoje pametne kuće, kako bi se specijalizirali za ovu djelatnost.

Učenika Srednje strukovne škole Samobor, Josipa Barbića, je zanimala tehnologija i sustav grijanja pomoću sunčeve energije. Zbog toga se konzultirao s profesorom iz svoje škole te napravio maketu o pametnim kućama. Zbog svoje makete dobio je medalju za simulaciju dobivanja topline iz sunca a i približio se svom snu da izgradi pametnu kuću od temelja do krova. Upravo su ovakve inspirativne ideje potaknule profesore i učenike da smjer mehatroničara prilagode tržištu.

Smjer mehatroničar prilagođava se tržištu

Jedina srednja škola u Hrvatskoj, koja će učenike podučavati o gradnji pametnih kuća zasad je Srednja strukovna škola u Samoboru. Zbog interesa učenika i odličnih postignuća na natjecanjima inovacija, u roku od dvije godine će se u ovoj školi napraviti svojevrsna specijalizacija.

Naime Strukovna škola u Samoboru će unutar svog smjera tehničara mehatronike podučavati svoje učenike o sustavu pametnih kuća. Potražnja za ovakvim kućama raste iz dana u dan, iako trenutno na taj način funkcionira svega dva posto kuća, prenosi vecernji.hr

Uz školu veliki učionički centar

Nastavnik elektrotehnike u toj školi iznimno se veseli podučavanju o ovoj temi, jer ga i samog to zanima.

– To je sustav koji prožima kuću kao i klasične električne instalacije, a pomoću njega se može na jednostavan način upravljati svime – rasvjetom, grijanjem, roletama, zastorima i mnogo čime , pa čak i kad niste kod kuće, objasnio je profesor Vlainić zašto se pametne kuće baš tako nazivaju.

Uz kvalitetne predavače, Strukovna škola u Samoboru će početi na proljeće graditi novi učionički prostor od čak 750 kvadrata gdje će se simulirati gradnja osam pametnih kuća.

Ovaj projekt potpomognut je sredstvima iz Europske unije, pa će tako škola od EU pokriti 85 posto od 230 tisuća eura, koliko cijeli projekt vrijedi.

Profesori s druge strane rade na tome da educiraju samoborske i okolne poduzetnike kako bi učenici mogli praktičnu nastavu odrađivati kod njih.