Pretraga

Nakon prosvjeda pomoćnika u nastavi: Ministarstvo obećalo promjene u novom Zakonu do kraja godine

A- A+

Nakon prosvjeda na Markovom trgu prošlog mjeseca, Hrvatska udruga pomoćnika u nastavi sudjelovala je na 9. sjednici savjeta za razvoj civilnog društva gdje se raspravljalo o problematici financiranja pomoćnika u nastavi. Na sjednici je bio i Momir Karin, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koji je naglasio kako razumiju kakav problem postoji sa statusom pomoćnika i stručnih komunikacijskih suradnika te je obećano da će se dogoditi konkretne promjene kod izrade novog Zakona o obrazovanju.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Kako se status pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih suradnika nije rješavao 15 godina, prošlog su mjeseca zbog toga organizirali prosvjed na Markovom trgu. Nakon toga, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastaviIva Tadić, sudjelovala je na 9. Sjednici savjeta za razvoj civilnog društva. Raspravljalo se o ključnim problemima, a predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja priznao je kako je pitanje pomoćnika u nastavi goruća tema u Ministarstvu.

– O važnosti pomoćnika u nastavi ne treba uopće raspravljati. Mi smo od 2013. godine s 200 pomoćnika u nastavi došli na današnjih 4.700. Ono što je ovdje najveći problem jest status pomoćnika u nastavi, a kada se on riješi, riješit će se financiranje. Svjesni smo da financiranje iz udruga nije trajno rješenje. Jedna od glavnih tema za izmjenu Zakona je da stvorimo zakonsku podlogu kojom bi se riješio status pomoćnika u nastavi. Tu svakako moramo uključiti i osnivače i sve dionike u tom sustavu. Pomoćnik u nastavi ne smije biti dio socijalne kategorije, to je posao koji se ne smije tretirati kao kategorija zapošljavanja onih ljudi koji se ne mogu zaposliti nigdje drugdje. Još smo mi svi tu negdje, i struka i osnivači i ministarstvo i udruge, gdje moramo osmisliti jedan održiv sustav, moramo predvidjeti rast potrebe za pomoćnicima u nastavi u narednih sedam godina, rekao je Momir Karin iz MZO-a.

Predstavnik Ministarstva obećao promjene u novom Zakonu o obrazovanju

Dodao je ako je svima najbitniji krajnji korisnik, odnosno dijete koje ima potrebu za pomoćnikom u nastavi te da se poboljšanjem statusa poboljšava i kvaliteta rada pomoćnika, što je na kraju i najbolje za učenika. Stoga je, kako je zaključila i Hrvatska udruga pomoćnika u nastavi, dao obećanje.

– Tražimo rješenje na dobrom smo tragu i idemo u novi Zakon. Raspravljamo o tome za koga je najbolje potpisati ugovor o radu, jesu li to osnivači, udruge, raspravljamo sada o najboljoj opciji. No, ono s čime se susrećemo je da kada mi dodijelimo sredstva osnivačima i udrugama, onda mi više nad time nemamo kontrolu. Niti imamo mehanizme kako kontrolirati kako ta sredstva se troše, poručio je Karin.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi prosvjedovali na Markovom trgu: Ako se ne ispune zahtjevi, kažu, idu u štrajk

Iz Udruge pomoćnika u nastavi nezadovoljni nekomunikacijom nadležnih nakon prosvjeda

No, iz PuN HR-a nisu zadovoljni reakcijom nadležnih nakon prosvjeda.

– Nakon prosvjeda nitko od mjerodavnih nas nije nazvao, pozvao na sastanak i predložio barem dio rješenja za ono što nas muči godinama. Imamo podršku mnogih roditelja, učitelja, stručnjaka, udruga koji jako dobro znaju što je borba za ostvarenje svega onog što nam država duguje, jer se na to obvezala, objasnili su iz Udruge.

Preostaje samo za vidjeti što će se točno promijeniti do kraja ove godine te čeka li nas novi prosvjed pomoćnika u nastavi.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap