Pretraga

Nakon šest mjeseci pada broja nezaposlenih, crne brojke ponovno rastu

A- A+

Od veljače pa do kolovoza ove godine, broj nezaposlenih u Hrvatskoj padao je manjim ili većim intenzitetom, no u rujnu se nezaposlenost ponovno povećala u odnosu na prethodni mjesec i to za ukupno deset tisuća. Sezonski djelatnici su očito prestali s radom, pa se sada ponovno vraćamo u zbilju. Ukupno je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno 323.783 nezaposlene osobe. Negativno povećanje se dogodilo i među mladima do 24 godine. U ovoj skupini je u rujnu točno šest tisuća i 304 osobe više.

Sezonalnost hrvatskog tržišta rada još jednom je pokazala svoje lice. Nakon što se šest mjeseci, broj osoba na burzi smanjivao, u rujnu je broj nezaposlenih narastao za deset tisuća. Povećanje se dogodilo i među mladima do 24 godine, gdje je broj nezaposlenih narastao za šest tisuća i 304, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Svako peto slobodno radno mjesto nudi se u obrazovnom sektoru

Najviše otvorenih slobodnih radnih mjesta i dalje u obrazovnom sektoru

Tijekom rujna ukupno je prijavljeno 12 tisuća i 245 radnih mjesta. Kao i u kolovozu, najviše se radnika traži u obrazovnom sektoru (2929), s tim da je u ovom području udio slobodnih radnih mjesta još u porastu za tri posto.

Na drugom mjestu prema potrebi za radnicima ostala je priređivačka industrija, dok je na trećem mjestu trgovinu na veliko i malo, zamijenila javna uprava i obrana.

Izdvojeni članak

Broj nezaposlenih mladih ruši sve rekorde

U 19 županija povećana nezaposlenost, a samo u dvije smanjena u odnosu na kolovoz

Crne brojke pogodile su glavninu hrvatskog teritorija, što se očituje u podatku da je u 19 županija nezaposlenost rasla u odnosu na prethodni mjesec.

Još jedan podatak koji potvrđuje veliki broj sezonskih radnika u Hrvatskoj je činjenica da su najveće povećanje broja nezaposlenih imale primorske županije redoslijedom Istarska, Šibensko-kninska te Zadarska.

Smanjenje osoba na burzi u odnosu na kolovoz, zabilježile su tek Varaždinska za mizernih 0.9 posto te Međimurska 0.3 posto.

Izdvojeni članak

HZZ: Struke s kojima se čeka kraće od dva i pol mjeseca na burzi

Svaka treća osoba na burzi ima tri godine srednje škole

Od spomenutog ukupnog broja nezaposlenih u rujnu, dakle 323 tisuće i 783, otprilike svaka peta osoba ima do 24 godine. Odnosno njih nešto više od 21 tisuću je staro do 19 godina, a 41 tisuću i 593 od 20 do 24 godine.

Kada je riječ o obrazovnoj strukturi nezaposlenih, daleko najveći broj otpada na one s trogodišnjom srednjom školom, odnosno ukupno gledano svaka treća osoba na burzi (108.420 ili 33.5 posto).

Slijede ih u također velikom broju osobe s četverogodišnjom srednjom školom (93.459). Dvadeset tisuća ljudi s fakultetskom diplomom, našlo je svoje mjesto na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap