Pretraga

Nakon tragične školske pucnjave u kojoj je ubijeno osmero učenika, ministar školstva dao ostavku

A- A+

Nakon neviđene tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu u kojoj je 13-godišnjak ubio osmero učenika i zaštitara, srpski ministar prosvjete Branko Ružić podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju. Zauvijek će mu, kazao je, kao pečat na duši ostati dramatični prizori uplakanih roditelja koji su u školskoj pucnjavi izgubili djecu. Priliku je iskoristio i da pošalje političku poruku kako je državi potrebna mudrost, a ne konflikt i političko djelovanje preko medijskih mašinerija. Podsjetimo, na konferenciji za novinare govorio je o ‘političkom lešinarenju’, a pucnjavu je gledao kroz kontekst dolaska ‘zapadnih vrijednosti’ u Srbiju.

branko ružić na konferenciji za novinare vlade srbije

Branko Ružić dao je ostavku na mjesto Ministra prosvjete
Foto: Youtube screenshot; RTS – zvanični sajt

Branko Ružić, srpski ministar prosvjete, na tu je poziciju dao neopozivu ostavku svega nekoliko dana nakon tragične školske pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Učenik te škole, u dobi od samo 13 godina, nakon mjesec dana planiranja ubio je osmero učenika i školskog zaštitara, a ranio još šestero đaka i nastavnicu.

‘Kao odgovoran i odgojen čovjek, podnosim ostavku’

Ružić je svoju ostavku, koju je uputio predsjednici srpske vlade Ani Brnabić, objavio na svojem Twitteru. U dopisu premijerki ističe, odmah na početku, da će zauvijek, ‘kao pečat na duši’ nositi dramatične prizore neutješnih roditelja ubijene djece pa još jednom izrazio sućut. A onda je dao ostavku.

– Uoči trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i odgojen čovjek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvijek na prvom mjestu, a u skladu s člankom 23. Zakona o Vladi, donio sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciji Ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije, naveo je Ružić u dopisu premijerki.

Ostavku je, napomenuo je još jednom, ponudio istog dana kada se dogodila za Srbiju i širu regiju dosad nezapamćena tragedija. Potom se krenuo redom zahvaljivati svima, od učenika i studenata preko profesora pa do rektora i državnih tajnika.

Izdvojeni članak
ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Fuchs pisao ravnateljima, u ponedjeljak posebna okupljanja u školama: Zabranite energetska pića, sklonite skalpele

‘Srbiji je potrebna mudrost’

Ostatak dopisa nije bio u tonu sućuti koliko u političkoj poruci prema oponentima vladajućih.

– Nadam se da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osjećaju potreba da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro dobro pobijedi zlo, a pravda nepravdu. Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažiranje medijskih mašinerija za te potrebe, ma s koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima, istaknuo je, izgledno sada već bivši ministar prosvjete Branko Ružić.

Njegovu cijelu ostavku pročitajte ispod.

I na pressici je govorio o ‘lešinarenju’

Branko Ružić je na konferenciji za novinare, održanoj istog dana kada je 13-godišnji učenik ubio osmero vršnjaka i zaštitara u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, iznosio neke stavove koji su privukli pozornost novinara. Školsku je pucnjavu opisao u kontekstu dolaska ‘zapadnih vrijednosti’ u Srbiju, a spominjao se, bez ikakve reference na stručno mišljenje ili istraživanje, utjecaj videoigara.

I tada se, podsjetimo, osvrtao na medije i političke suparnike te je zagovarao velike mjere kojima ova tragedija ne bi prešla u rasprostranjeno ponašanje kako je to slučaj, tvrdio je Ružić, u nekim zapadnim zemljama. Tu je posebno apelirao na javnost, sjetimo se, da dozvoli roditeljima preminule djece da se s njima oproste, a oponente da se suzdrže od ‘političkog lešinarenja’.


Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Ovo su neke od najstrašnijih školskih pucnjava u Europi: Prva zabilježena 1913., a bilo ih je i u vrtićima

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

Novi užasavajući slučaj u Srbiji: Učenik trećeg razreda napravio popis vršnjaka koje želi ubiti

Pravobraniteljica o tragediji u Srbiji: ‘Građane upozoravamo da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka’

Fuchs pisao ravnateljima, u ponedjeljak posebna okupljanja u školama: Zabranite energetska pića, sklonite skalpele

Copy link
Powered by Social Snap