Pretraga

Napokon kreće rekonstrukcija i gradnja nove srednje škole u Petrinji, objavljeno i kako će izgledati

A- A+

Srednja škola Petrinja, smještena u povijesno zaštićenoj jezgri, teško je stradala tijekom potresa koji je pogodio Petrinju 29. prosinca 2020. godine. Skoro dvije godine nakon, jučer je 29. kolovoza predstavljena rekonstrukcija i izgradnja nove škole. Radovi bi trebalo početi u studenome ove godine, a završetak radova se očekuje krajem 2023. godine.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Zahvaljujući zajmu Svjetske banke, uskoro počinje rekonstrukcija Srednje škole Petrinja i izgradnja škole na novoj lokaciji, najavljeno je na javnom predstavljanju rekonstrukcije Srednje škole Petrinja čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Škola, koja je teško stradala tijekom potresa 29. prosinca 2020., smještena je u povijesno zaštićenoj zgradi u središtu grada.

Nova škola imat će ukupno 4.300 m2, od toga 1.900 m2 je nova dvorana, a 2.400 m2 je školski objekt

Školu pohađa oko 240 učenika u smjerovima opća gimnazija, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar, a nastava za učenike privremeno je organizirana u Osnovnoj školi Mate Lovraka. Još je 2021. godine tvrtka Gavrilović d.o.o. donirala objekt na lokaciji koja se nalazila u krugu tvornice Gavrilović kako bi se ondje izgradila nova škola, a za to je bilo potrebno osigurati financijske sredstva kako bi se objekt prenamijenio.

Kako je najavio župan Ivan Celjak na predstavljanju projekta rekonstrukcije škole, početak radova na novoj zgradi očekuje se u studenom ove godine.

– U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorili smo proširenje zajma Svjetske banke sa Zagrebačke županije na Sisačko-moslavačku županiju i na taj način smo osigurali sredstva za izgradnju nove Ekonomske škole u Sisku i za prenamjenu spomenutog objekta u školski objekt. Nova škola imat će ukupno 4.300 m2, od toga 1.900 m2 je nova dvorana, a 2.400 m2 je školski objekt, rekao je župan Celjak.

Kraj radova očekuje se krajem 2023. godine, tri godine nakon potresa

U tijeku je nabava za izvođenje radova, a završetak radova očekuje se krajem 2023. godine. Javnom predstavljanju projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja nazočila je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

– Vjerujem kako ovakve obrazovne institucije imaju budućnost i da nam trebaju kapaciteti za upis školaraca i osnovnih i srednjih škola, a na čemu u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Ministarstvom aktivno radimo, istaknula je gradonačelnica.

Škola će imati 26 prostorija, uključujući učionice i praktikume, a radove na školi komentirao je i ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić.

– Nova škola zadovoljava sve naše potrebe za rad strukovne škole i gimnazije. Jedva čekamo da novi objekt krene s radovima i da što se prije uselimo, poručio je ravnatelj.

Izdvojeni članak
anđela duspara

Anđeli je škola razorena u potresu, ali je ipak briljirala na maturi: Na Psihologiji nije imala niti jednu grešku

U tijeku su i radovi na izgradni I. osnovne škole Petrinja

Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila 12 objekata na području obrazovanja, od toga šest objekata na području grada Petrinje.

– Dobrom dinamikom napreduju i radovi na izgradnji I. osnovne škole Petrinja i nadamo se da ćemo u najkraćem mogućem roku izgraditi Srednju školu na radost svih Petrinjaca i Petrinjki, a najviše na zadovoljstvo naših učenika, zaključio je župan Celjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap