Pretraga

Napuci stručnjaka za lakše motiviranje prilikom učenja

A- A+

Tim francuskih psihologa je analizirao ponašanje tinejdžera te na osnovu dobivenih rezultata donio par savjeta kako se lakše motivirati za učenje. Poanta je u tome da uvijek u vidu imate konačan cilj i uz sebe nekog tko će vam biti oslonac, tvrde stručnjaci.

Srednjoškolci i studenti često su stavljeni pred intelektualne izazove i hrpu gradiva koju moraju obraditi u kratkom roku, a u ispunjavanju ciljeva najveći suparnik im je nedostatak motivacije. Prema istraživanju grupe francuskih psihologa motivacija je za uspjeh bitnija od koncentracije i samodiscipline, piše portal studentskizivot.com. Pozabavili su se ovim problemom te su analizom ponašanja školske i studentske populacije iznjedrili tri naputka kako se najlakše motivirati.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Kako uspješno učiti cijelu noć?

Nagradite se

Jedan od najboljih načina da se motivirate je da sami sebi odredite nagradu za uloženi trud i postignute rezultate. Svoju nagradu zapišite na papir i zalijepite iznad stola. Pogled na taj podsjetnik će vas sjetiti da vas nakon napornog rada čeka užitak. Psiholozi tvrde kako je ovaj način motivacije efikasan samo ako se za svaki uspjeh nagradite nečim što vas čini sretnim.

Krajnji cilj

Kad god vam se  teško prisiliti na učenje prisjetite se koji je vaš konačni cilj koji želite postiči obrazovanjem. Razmišljajte o poslu o kojem sanjate i za koji se školujete. Zalijepite atraktivnu fotografiju vašeg budućeg posla ili pak nečeg što povezujete s njim poput putovanja i luksuza za kojim žudite, ako vas to motivira.

Nađite nekoga da vas potiče

Timski rad zna biti kontraproduktivan prilikom učenja i s toga se ne trebate okružiti hrpom prijatelja. U takvim situacijama često više vremena provedete razgovarajući nego u učenju. Najbolje je pronaći osobu od povjerenja kojoj ćete povjeriti informacije o tome što učite, a ona će vas poticati i opominjati ukoliko se malo izgubite. Tu ulogu može preuzeti mama, baka, najbolji prijatelji ili voljena osoba – bitno je samo da je odgovorna osoba čvrsta karaktera kojoj je stalo do vas.

Napuci stručnjaka za lakše motiviranje prilikom učenja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap