Pretraga

NASA odlučila da će plakat osječkog maturanta ovaj tjedan obići čitav svijet

A- A+

Filip Glogoški učenik je 4. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Krajem prošle godine izradio je plakat za natječaj neprofitne organizacije World Space Week i na natjecanju pobijedio. Tako će na ovogodišnjem Svjetskom tjednu svemira upravo plakat osječkog maturanta biti korišten na svim velikim svjetskim događanjima, promocijama i sajmovima vezanim uz Tjedan svemira.

Privatna fotografija Filipa Glogoškog

Krajem prošle godine neprofitna svjetska organizacija ‘World space week’ objavila je natječaj za izradu plakata. Kako organizacija svake godine obilježava svjetski tjedan svemira, potreban im je plakat pa se Filip Glogoški, maturant Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka, odlučio prijaviti na natječaj.

Izdvojeni članak

NASA uzgaja bilje na Mjesecu

U odboru koji odlučuje sjedili su brojni astronauti i predstavnici NASA-e

Već pri čitanju samog natječaja, Filipu se u glavi počela rađati ideja kako bi njegov plakat mogao izgledati.

– Nakon što sam dodatno istražio o čemu se radi slika je bila u glavi, bilo je potrebno samo prenijeti je na papir, odnosno računalo. Ovogodišnja tema je ‘remote sensing’, u prijevodu nekakvo promatranje zemlje iz svemira, tako da sam ja došao na vrlo jednostavnu ideju da stavim jedan satelit koji gleda na zemlju i zrakom pokazuje na nju, kaže nam Filip.

Kako je ispunio sve kriterije, ova velika svjetska organizacija upravo je Filipov plakat proglasila najboljim. Velika je to čast, budući da se radi o neprofitnoj organizaciji, a u odboru su sjedile vrlo uvažene osobe.

– Organizaciju financiraju sponzori poput FedEx-a, NASA-e, Lockheed Martina, Airbusa i mnogih drugih poznatih kompanija, tako da u odboru te asocijacije sjede brojni astronauti te predstavnici tih velikih kompanija, rekao nam je Filip.

S obzirom da se radi o organizaciji koja je najveća takve vrste u svijetu, Filipov plakat koristit će se na svim događanjima povodom Svjetskog tjedna svemira, te na raznim promocijama i sajmovima.

Izdvojeni članak

NASA i Libanonci razvijaju replikatore hrane poput onih iz Zvjezdanih staza

Maturant već dobiva poslovne ponude

– Kada sam saznao da je plakat ušao u uži izbor, odnosno ispunio tehničke karakteristike, nisam mogao vjerovati. Kasnije me nazvao profesor koji mi je bio mentor i rekao mi da je moj plakat pobijedio. Nisam mogao vjerovati tada, a ne vjerujem još uvijek, otkriva nam Filip.

Dodaje kako je navikao vidjeti svoje radove izložene ili kako se koriste, ali kako je ipak poseban osjećaj vidjeti svoj rad preveden na različite jezike i kako se koristi na konferencijama diljem svijeta. U tu je svrhu već otisnuto preko 100 tisuća Filipovih plakata, a procjenjuje se da će se brojka do kraja godine udvostručiti.

– Svi su ponosni, pogotovo kolege iz razreda, a čak me kontaktirala i ravnateljica bivše osnovne škole te pozvala da održim predavanje na što sam s oduševljenjem pristao, kaže Filip i otkriva kako je nakon pojave u medijima već počeo dobivati i poslovne ponude.

Već šest godina član je Aerokluba Osijek, u kojemu je sakupio preko 80 međunarodnih i domaćih nagrada, a po završetku škole Filip planira upisati i studij grafičkog dizajna. Upravo mu je uspjeh ovog plakata omogućio izravan upis.
Ne sumnjamo kako je ispred Filipa blistava budućnost te kako ćemo o njemu još imati prilike pisati.

Pobjednički poster Filipa Glogoškog (za uvećanje: desni klik -> pogledaj sliku)

Copy link
Powered by Social Snap