Pretraga

NASA otkrila važnu stvar, po prvi put u atmosferi planeta koji je izvan Sunčevog sustava

A- A+

NASA-ini teleskopi donose zapanjujuće fotografije Fantomske galaksije. Osim toga, po prvi puta ta je agencija otkrila prisutnost ugljičnog dioksida u atmosferi egzoplaneta – planeta van Sunčevog sustava.

fantomska galaksija, fantom, phantom galaxy

Fantomska galaksija
Foto: NASA | ESA

NASA-in svemirski teleskop James Webb uspio je ‘uhvatit’ prvi jasan dokaz postojanja ugljičnog dioksida u atmosferi egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg sunčevog sustava.

Egzoplanet WASP-39b, vrući je plinoviti div koji kruži oko zvijezde nalik suncu. Ta je zvijezda udaljena 700 svjetlosnih godina od Zemlje i dio je veće Webbove istrage koja uključuje dva druga planeta u tranzitu, prema NASA-i. Razumijevanje atmosferskog sastava planeta poput WASP-39b ključno je za poznavanje njihovog podrijetla, istaknuli su iz NASA-e, kao i načina na koji su ti planeti evoluirali.

Osim toga, NASA nam preko Hubble i Webb teleskopa donosi zapanjujuće nove fotografije galaksije FAntom. Konkretno, Webb teleskop detektirao je ‘niti plina i prašina’ u spiralnim kracima galaksije. Slike koje su nastale korištenjem spomenutih dvaju teleskopa pružaju i jasan pogled na zvjezdani klaster u centru galaksije koji je nezamućen plinom.

Kombinacija dvaju teleskopa pokazala se kao odlična. Webb je odličan za promatranje infracrvenih valnih duljina svjetlosti, dok Hubble ima posebno oštru leću za ultraljubičaste i oku vidljive valne duljine. To im omogućava otkrivanje posebno svijetlih područja formiranja zvijezda koje se mogu vidjeti na slikama Fantomske galaksije. Podatci koje su prikupili s dva teleskopa pomažu istraživačima još dublje razumijevanje ove galaksije.

fantomska galaksija, fantom, phantom galaxy
Share via
Copy link
Powered by Social Snap