Pretraga

Naše učenice među najboljim matematičarkama u Europi: Ostvarile izvrstan rezultat na olimpijadi za djevojke

A- A+

Ovih dana u Egeru u Mađarskoj održana je već 11. Europska matematička olimpijada za djevojke. Na njoj su nastupile i četiri učenice iz Hrvatske, a učenica Stella Čolo u konkurenciji od 222 natjecateljice odnijela je srebrnu medalju.

S lijeva na desno: voditelji Katja Varjačić i Ivan Novak; natjecateljice Barbara Kelava, Petra Grubišić, Lana Milani, Stella Čolo | foto: Hrvatsko matematičko društvo

Ukupno 222 učenice iz 57 zemalja, neke od najboljih mladih matematičarki u Europi, ovih dana sudjelovale su na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Ovo natjecanje bilo je namijenjeno učenicama europskih država na njemu sudjeluju i izvaneuropske države pa su tako i na ovom natjecanju sudjelovale i države izvan Europe, priopćeno je iz Hrvatskog matematičkog društva.

Zadranka osvojila srebrnu medalju

Učenica trećeg razreda Gimnazije F. Petrića u Zadru, Stella Čolo, osvojila je srebrnu medalju. Uz nju su nastupile i Petra Grubišić, učenica drugog razreda Gimnazije A. Vrančića u Šibeniku, Barbara Kelava, učenica drugog razreda Gimnazije Varaždin i Lana Milani, učenica prvog razreda Gimnazije A. Mohorovičića u Rijeci

– Stella je ostvarila veliki uspjeh osvajanjem srebrne medalje, dok su Petra, Barbara i Lana dobile pohvalu, a do medalje im nije mnogo nedostajalo, Petri tek jedan bod. Ekipno, po broju bodova, Hrvatska je bila 15. u tzv. službenoj konkurenciji 31 europske države koje su se natjecale uživo i 26. u konkurenciji svih 57 ekipa, sudionica natjecanja. Ukupno, najbolji rezultat je ostvarila ekipa SAD-a, a najbolja europska
ekipa je bila Rumunjska, priopćeno je iz Hrvatskog matematičkog društva koje je organiziralo nastup.

Samo natjecanje, čije je ukupne rezultate moguće vidjeti ovdje, trajalo je dva dana. Učenice su svaki dan rješavale po tri vrlo zahtjevna nestandardna i originalna zadatka iz algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva.

– Uspjeh naših učenica je tim veći jer je natjecanju koje se za sve održava u jednoj, univerzalnoj, kategoriji niti jedna od naših predstavnica nije maturantica, dvije su učenice drugog, a jedna tek prvog razreda srednje škole, poručuju iz Hrvatskog matematičkog društva.

Voditelji ekipe bili su Ivan Novak i Katja Varjačić, studenti matematike na PMF-u u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Fantastičan uspjeh učenika: S dva međunarodna natjecanja u Hrvatsku stiže deset medalja

Stella je vlasnica pet Oskara znanja

Ime naše najuspješnije učenice na ovom natjecanju, čitatelji portala srednja.hr već su zasigurno čuli. Stelli Čolo ovo srebro nije jedini uspjeh na nekom velikom natjecanju. U neke od njih ulazi bronca na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koju je osvojila u 8. razredu, srebro na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi individualno i bronca ekipno iz drugog razreda srednje te bronca na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke prošle godine.

– Najdraža mi je možda ova srebrna medalja sa Srednjoeuropske matematičke olimpijade jer mi je prva srebrna medalja, odgovara nam Stella na pitanje o svojim uspjesima.

Inače, vlasnica je ukupno pet Oskara znanja, nagrade koju Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje našim najuspješnijim učenicima na natjecanjima. Uz Oskare za međunarodna natjecanja, dobitnica je i onoga za prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike u prvom razredu srednje.

– Ljubav prema matematici se razvila u osnovnoj školi kada sam se krenula natjecati iz matematike, a najviše me zainteresirala u 7. razredu, priča nam Stella.

‘Upoznajemo druge matematičarke koje su nam uzor’

Dodaje, sve školske obveze i one vezane uz natjecanja uspijeva uskladiti. Ravnateljica njene škole ima puno razumijevanja, ističe, pa se s njom može dogovoriti oko nadoknade nakon povratka s priprema i samih natjecanja, poput Europske matematičke olimpijade za djevojke.

– Mislim da je ovo natjecanje korisno za popularizaciju matematike među djevojkama i za motivaciju za ostala natjecanja koja nisu samo za djevojke, kaže nam Stella.

Ističe kako je i ovo dokaz djevojkama da nisu lošije u matematici i da to nikako nije razlog zašto ih je manje na mješovitim natjecanjima.

– Također je korisno jer upoznajemo druge matematičarke koje su nam uzor, zaključuje Stella.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap