Pretraga

Naše učenice ostvarile povijesni uspjeh na velikoj olimpijadi: Dobile zlato, srebro i dvije bronce

Gimnazijalke Stella Čolo, Marija Dora Marodi, Lara Semeš i Barbara Kelava postigle su najbolji rezultat ikad na nastupu djevojaka na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi. U Hrvatsku se vraćaju sa zlatom, srebrom i dvije bronce, a u službenom poretku natjecanja zauzele su 8. mjesto u službenoj konkurenciji 38 europskih zemalja.

učenice koje su na matematičkoj olimpijadi osvojile zlato, srebro i dvije bronce sa hrvatskom zastavom

Foto: Hrvatsko matematičko društvo

Veliki uspjeh naših mladih matematičarki u Sloveniji gdje se održala 12. Europska matematička olimpijada – po prvi put osvojeno je zlato, a u Hrvatsku se vraćaju s još tri medalje, jednim srebrom i dvije bronce. Na natjecanju je sudjelovalo 214 natjecateljica, od čega njih 151 u službenoj konkurenciji europskih državnih reprezentacija.

– Ekipa Republike Hrvatske na ovom natjecanju sudjeluje po četvrti put i s velikim veseljem vas izvješćujemo kako je, nakon rezultata naših ekipa koji su do sada uobičajeno bili u sredini poretka, naša ekipa ove godine visoko plasirana, s osvojenim 8. mjestom u službenoj konkurenciji 38 europskih ekipa, odnosno s osvojenim 11. mjestom među svih 55 ekipa koje su se natjecale jer, iako je ovo natjecanje primarno zamišljeno kao natjecanje ekipa europskih država, na natjecanju su sudjelovale i natjecateljice s ostalih kontinenata, poručili su iz Hrvatskog matematičkog društva.

Izdvojeni članak

Dvojica studenata riješila mature iz Matematike, objasnili i postupak u zadacima: ‘Želimo pomoći maturantima’

Među europskim državama veliki je uspjeh prvim mjestom ostvarila Ukrajina

Stella Čolo, učenica četvrtog razreda Gimnazije F. Petrića iz Zadra osvojila je zlato, a Marija Dora Marodi iz trećeg razreda Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca osvojila je srebro. Brončane medalje osvojile su Lara Semeš, učenica trećeg razreda XV. gimnazije u Zagrebu i Barbara Kelava, također učenica trećeg razreda Gimnazije Varaždin.

– Hrvatska na Europskoj matematičkoj olimpijadi sudjeluje od 2020. godine. Rezultat ove godine je najbolji od svih dosadašnjih nastupa te na tome iskreno čestitamo djevojkama, voditeljima ekipe Ivanu Novaku i Luciji Relić, te svim mentorima. Među europskim državama veliki je uspjeh prvim mjestom ostvarila Ukrajina, ispred Turske i Rumunjske, dok je od svih država sudionica najuspješnija bila Kina, ispred SAD-a i Australije, poručili su iz HMD-a.

Izdvojeni članak
matura matematika

Jeste li spremni za ‘pravu’ maturu iz Matematike? Probajte dobiti 100% na zadacima s probne

‘Želja mi je upisati studij matematike na PMF-u’

Povodom osvajanja prvog zlata na međunarodnim natjecanjima razgovarali smo s maturanticom Stellom Čolom koja nam je otkrila kako joj je želja upisati studij matematike na PMF-u u Zagrebu.

– Do sada sam osvojima broncu na Juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, individualnu broncu i srebro, ekipnu broncu i srebro na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, broncu, srebro i sada zlato na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Natjecanje na ovogodišnjoj Europskoj matematičkoj olimpijadi sastojalo se od dva testa po tri zadatka olimpijeskog tipa. Pripremala sam se na pripremama koje je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo, na dodatnoj i rješavajući stara natjecanja, rekla nam je Stella.

Copy link
Powered by Social Snap