Pretraga

Naši inovatori impresionirali na svjetskom sajmu: FER-ovcima nagrada za najbolju međunarodnu inovaciju

A- A+

U turskom gradu Samsunu ovih je dana održan najveći svjetski sajam tehnologije, zrakoplovne i svemirske industrije TEKNOFEST. U sklopu njega  je održan i međunarodni sajam inovacija ISIF 2022, na kojemu su hrvatski predstavnici postigli izvrsne rezultate.

Na obali Crnog mora u gradu Samsun u Turskoj okupili su se neki od najboljih svjetskih inovatora. Taj je grad, naime, bio domaćin najvećeg tehnološkog sajma TEKNOFEST, a u sklopu njega održan je i međunarodni sajam inovacija ISIF 2022, na kojemu je Hrvatska zajednica inovatora predstavila je desetak hrvatskih inovatora. Neki od njih ostvarili su zapažene rezultate.

Predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Nadir Kapetanović, Đula Nađ, Nikica Kokir, Martin Oreč, Kristijan Krčmar, Nikola Mišković, sa svojom inovacijom ‘Autonomni katamaran za marikulturu osvojili su nagradu svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za najbolju međunarodnu inovaciju sajma. Zlatom je nagrađen ‘Višenamjenski uređaj za vanjsko vježbanje s virtualnim trenerom’ autora Gordana Sinđića, dok je srebrom nagrađena tvrtka Codel d.o.o. s inovacijom ‘Machine vision quality control’ autora Marijana Severa. Inovacije ‘Sustav za mjerenje disanja realiziran kapacitivnom tehnologijom’ autora Matija Purgar pod mentorstvom mentora prof.dr.sc. Maria Cifreka, te ‘Usporedba rezultata simulacije kapacitivnih beskontaktnih elektroda s rezultatima sklopovske izvedbe’ autora Luke Klaića, isto pod mentorstvom profesora Cifreka, nagrađene su posebnom nagradom države Maroko, priopćila je Hrvatska zajednica inovatora.

Dodaju kako je TEKNOFEST je u tjedan dana imao više od 1.25 milijuna posjetitelja što ga čini najvećim na svijetu.

– Na samom sajmu predstavljeno je više od 200 inovacija iz cijelog svijeta, dok su na ostatku TEKNOFEST-a najatraktivniji bili dronovi tvrtke Bayraktar, turski svemirski programi te natjecanja električnih vozila uz brojne STEM radionice za mlade, stoji u priopćenju Hrvatske zajednice inovatora.