Pretraga

Naši mladi astronomi i astrofizičari: Bernard na Olimpijadi osvojio pohvalu, Davidov tim drugo mjesto

A- A+

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike zatvorena je u petak svečanom dodjelom medalja. Najbolji uspjeh od naših je učenika ostvario Bernard Faulend osvojivši pohvalu. U timskim rezultatima, jedan od naših predstavnika David Mate Vnuk našao se u timu koji je osvojio drugo mjesto.

Naši mladi olimpijci
Foto: Facebook stranica Olimpijade znanja

U petak je svečano zatvorena XIII. Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA 2019). Ove se godine održavala u Keszthelyju u Mađarskoj, a Hrvatsku su predstavljali: Neva Dobrić, Marta Kunštić, David Mate Vnuk, Bernard Faulend i Martin Belamarić.

Najbolji pojedinčani rezultat naših učenika postigao je Bernard, osvojivši pohvalu. Valja naglasiti i da je David bio slavodobitan. On se, naime, našao u timu koji je u timskim rezultatima osvojio drugo mjesto.

Što se tiče timskih rezultata, radi se o timovima čiji su članovi učenici iz raznih država, a natječu se u MCQ kvizu o svemiru.

Jedna od natjecateljica, Marta Kunštić, inače učenica Gimnazije Fran Galović u Koprivnici, za školski je list Franzine podijelila svoje dojmove o Olimpijadi.

– Olimpijada je bila super! Iako je hrvatski tim imao klasičan rezultat s jednom pohvalom (to je kao 4. medalja), iskustvo je nezaboravno. Na IOAA-i najteže je osvojiti medalju od svih internacionalnih Olimpijada, tj. najmanji postotak učenika je nagrađen, ali zato će kad se jednog dana (nadam se) vratim s medaljom, ona vrijediti puno. Iako smo bili u Mađarskoj pa nismo imali mnogo zanimljivih turističkih atrakcija, bilo mi je odlično. Ekipa je bila super! Na Olimpijadama se uvijek uzimaju mobiteli tako da učenici za vrijeme dok mentori prevode testove ne mogu komunicirati s njima. Iako mi je, priznajem, prije IOAA-e to zvučalo strašno, vrijeme je prošlo vrlo brzo sa svim testovima i odličnim društvom. Imali smo i organizirane zabave gdje smo svi skupa plesali i pjevali karaoke. Mislim da sam sklopila više novih prijateljstava u tih 9 dana nego u cijelom životu. Lijepo je znati da ako ikad odlučim otići u Kanadu, Kinu, Poljsku, Srbiju i mnoge druge države, imam gdje otići.
fascinantno je iskustvo sjediti u sobi s 300 ljudi i znati da svi pišu jednake zadatke. Generalno se slažemo kao učenici da je ova Olimpijada teža nego inače, ali ‘cviljenje’ o teškim zadatcima samo nam je dalo priliku da se više povežemo! Sve u svemu, bilo je odlično. Nadam se da će u Kolumbiji biti jednako zabavno, ali i da će test ipak biti mrvicu lakši, rekla je Marta.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap