Pretraga

Naši studenti koji studiraju izvan EU u velikom problemu: Država promijenila pravila oko zdravstvenog osiguranja

Nedavno je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji promjene donosi za studente koji studiraju izvan Europske unije. Naime, studenti koji studiraju primjerice u SAD-u i Velikoj Britaniji u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kategoriziraju se kao nezaposlene osobe te će se od sada, ako žele obvezno zdravstveno osiguranje, u podružnice HZZO-a morati javljati osobno svaka tri mjeseca. Da to neće biti moguće potvrdile su nam majke čija djeca studiraju u Americi, a da je zakon diskriminatoran smatra i pučka pravobranitelja koja u izmjenama vidi još problema.

zdravstvena

Zdravstvena iskaznica starijeg dizajna | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Ako žele obvezno zdravstveno osiguranje, studenti koji studiraju izvan EU-a morat će se svaka tri mjeseca javljati osobno u podružnicu HZZO-a jer se u njihovom sustavu oni vode kao kategorija F – nezaposlene osobe. Kako nam je rekla majka Lidija čiji sin Luka studira u SAD-u, njemu je na kućnu adresu stigao dopis HZZO-a u kojem ga pozivaju da se osobno javi u podružnicu HZZO-a do 29 lipnja.

U protivnom će ga odjaviti iz obveznog zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez rješenja. Luka ostaje u Americi do kraja srpnja, što znači da bez obveznog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj ostaje 30. lipnja.

‘Problem će se prolongirati do studenog’

– Ako se i javi, obavezan je jednom u tri mjeseca osobno se pojavljivati u HZZO-u da bi mogao imati obvezno zdravstveno osiguranje. Mnogi studenti iz Amerike će se vratiti do kraja svibnja, moći će se prijaviti na HZZO i to opet učiniti prije povratka na studij u kolovozu, pa će se problem prolongirati do studenog kada se neće moći osobno pojaviti, kazala nam je Lidija.

Kada je Luka upisivao studij u Americi 2020. godine, u lokalnoj podružnici HZZO-a rečeno mu je da nema pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, ali ima na ono obvezno. Od početka Luka je redoviti student, no cijelo vrijeme se u HZZO-ovoj kategorizaciji, spomenula je Lidija, vodi pod šifrom nezaposlene osobe.

– Do promjene ovog zakona on je, kada je boravio u Hrvatskoj, mogao ići kod doktora i uzimati lijekove ako su mu bili potrebni i pri tome bi morao nešto platiti jer nije imao dopunsko zdravstveno. Obvezno zdravstveno se podrazumijevalo, kao što nam je djelatnica na HZZO-u tada i rekla, ispričala nam je Lidija.

Izdvojeni članak
zdravstvena

Na zdravstvenoj iskaznici piše da vam je ona istekla? Pitali smo HZZO trebate li nabaviti novu

Pučka pravobraniteljica kaže da je zakon diskriminatoran

Dok boravi u Americi Luki obvezno zdravstveno osiguranje pokriva sveučilište na kojem studira. Problem je, istaknula je Lidija, kada se on tijekom ljeta vrati u Hrvatsku pa ako mu se nešto dogodi, sve će morati platiti. Istu priču ima i druga studentica koja studira u Americi, a čija nam je majka Ljiljana pojasnila da bi se status studenta lako mogao dokazati potvrdom sveučilišta koje su upisali, umjesto da se ti studenti vode kao nezaposlene osobe.

– Ovo smatram čistom diskriminacijom i jasnom porukom djeci da im ne padne na pamet vratiti se kući kada steknu obrazovanje, napomenula je Ljiljana.

Da ovaj zakon jest diskriminatoran smatra i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Ona je na posljedice ove promjene već upozoravala i Ministarstvo zdravstva javnim savjetovanjem i Hrvatski sabor tijekom rasprava na odborima. Ministarstvu zdravstva poslala je i dopis s nizom pitanja kako bi ispitali sumnju na diskriminaciju, prvenstveno temeljem zdravstvenog, ali i imovinskog stanja.

– Dali smo preporuku da se od ove obveze u potpunosti odustane, ali ona nije prihvaćena. Zato bi sad dio građana mogao ostati bez zdravstvenog osiguranja jer se iz različitih životnih razloga ne mogu jednom u tri mjeseca javiti u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Do sada smo dobili više pritužbi, pa tako i od obitelji studenata koji studiraju izvan EU, ali i od drugih – sina čiji je otac nepokretan, majke čija je kćer na dugotrajnom liječenju u inozemstvu, naglasila je pučka pravobraniteljica za srednja.hr.

Izdvojeni članak
lijecnik

Maturanti i studenti, provjerite svoje zdravstveno osiguranje: HZZO kaže da se ponekad ne produlji automatski

Bez osiguranja mogle bi ostati i osobe kojima su informacije manje dostupne

Pučka pravobraniteljica mišljenja je da ova nova obveza može dovesti do neizravne diskriminacije građana, prvenstveno temeljem njihovog zdravstvenog, ali i imovnog stanja, a moguće i drugih osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nova izmjena u nepovoljniji položaj stavlja, naglasila je pučka pravobraniteljica, osobe koje zbog svog zdravlja nisu pokretne ili su slabo pokretne pa ne mogu pristupiti HZZO-u osobno.

– Isto tako, jasno je da ima snažniji negativni učinak na osobe lošijeg imovnog stanja ako žive udaljeno od mjesta gdje se nalazi najbliža područna ustrojstvena jedinica HZZO-a jer za osobni dolazak u HZZO moraju plaćati prijevoz, posebno ako žive u mjestima koja nisu povezana javnim prijevozom, objasnila je pučka pravobraniteljica.

Problem je i, navela je pučka pravobraniteljica, da bi bez osiguranja mogle ostati i osobe kojima su inače informacije manje dostupne jer se radi o novoj obvezi za koju nije bilo jasno kako će građani o njoj biti informirani. U konačnici je HZZO, naglasila je pučka pravobraniteljica, odlučio pisanim putem slati te informacije, no vrijedi pričekati hoće li biti pritužbi na gubitak osiguranja zbog neinformiranosti.

Izdvojeni članak
naslovna podcast maturanti srednja hr

Maturanti Mei i Goran već su upisali prestižna američka sveučilišta: ‘Ne treba biti ultra pametan’

Ako se ne jave u HZZO, oni će ih odjaviti bez donošenja rješenja

Iz HZZO-a rekli su nam da prvenstveno žele ukazati da je, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, obvezno osiguranje u Hrvatskoj obveza, a ne pravo, koja obuhvaća sve osobe s prebivalištem i strance s reguliranim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Prvo su naglasili da osobe koju su studirale izvan Hrvatske nikada nisu mogle ostvariti status osigurane osobe s osnove svog statusa redovitog studenta ako taj status nisu ostvarili prema propisima o redovitom školovanju u Hrvatskoj.

– Status osigurane osobe ostvarivale su prema jednom od zakonskih osnova osiguranja za koje su u trenutku prijave HZZO-u ispunjavale zakonom propisane uvjete. Primjerice, ako su se u zakonom propisanim rokovima prijavile HZZO-u nakon navršene 18. godine života, po završetku ili prekidu redovitog školovanja i drugo, rekli su iz HZZO-a.

No, nakon toga napisali su nam da otkako je Hrvatska ušla u EU nastala je obveza da se predvidi status u obveznom osiguranju onim hrvatskim državljanima koji studiraju na području druge države EU-a. HZZO kao provedbeno tijelo sada mora poštovati promjene zakona te je tako nastala obveza da se nezaposlene osobe koje se ne vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moraju jednom u tri mjeseca javiti u njihovu podružnicu.

– Navedene osigurane osobe HZZO će, u skladu s izričitom zakonskom odredbom, odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja prvoga dana nakon isteka tri mjeseca od zadnjega osobnog pristupanja HZZO-u, naglasili su iz HZZO-a.

Izdvojeni članak
lgbt gay pride, invalidska kolica

U nacrtu nacionalnog programa za mlade ne spominju se LGBT+ osobe, a nema ni mjera za one s invaliditetom

HZZO nam ukazao na Zakon o prebivalištu

Na naše pitanje može li se u podružnicu javiti osoba kojoj je, na primjer, student dao punomoć za obavljanje takvih stvari, iz HZZO-a odgovaraju da je Zakonom propisana obveza osobnog pristupanja te da iznimke od tog pravila nisu propisane. Nadalje, HZZO je napomenuo da osobe koje studiraju u inozemstvu u pravilu borave duži period izvan Hrvatske. Ukazali su nam na Zakon o prebivalištu kojim je propisano da ako osoba napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska iz Hrvatske u svrhu obrazovanja, dužna je to prijaviti nadležnom tijelu na čijem području ima prebivalište.

– Člankom 16. navedenoga Zakona predviđena je i novčana kazna za prekršaj ako se propusti izvršiti propisana obveza. Također, osobe koje su prijavile privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske ne mogu više imati status u obveznom zdravstvenom osiguranju te su dužne podnijeti odjavu s obveznoga zdravstvenoga osiguranja. Za to se također predviđa novčanu kaznu za prekršaj ako se ne postupi u skladu s propisanom obvezom, istaknuli su iz HZZO-a.

HZZO smo pitali i kako da onda postupe studenti koji će samo tijekom ljetnih mjeseci trebati zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Rekli su nam da osobe koje su odjavljene iz obveznog zdravstvenog osiguranja zbog propuštanja rokova za osobni pristup HZZO-u, moraju se javiti najbližoj jedini HZZO-a.

– Tamo moraju regulirati status, a prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koju u tom momentu ispunjavaju propisane uvjete, a za koju nije propisana obveza osobnog pristupa HZZO-u jednom u tri mjeseca. Primjerice, kao član obitelji osiguranika – supružnik, bračni ili izvanbračni, kao osigurana osoba uz obvezu plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, rekli su iz HZZO-a.

Izdvojeni članak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Djevojka nam se požalila da NSK nije prilagođen osobama s invaliditetom pa smo istražili priču

‘Upozoravam HZZO, nadam se da je ovo omaška’

Zašto je HZZO nama u odgovoru naglasio Zakon o prebivalištu pak je postalo jasno kada je Luka, rekla nam je majka Lidija, dobio odgovor HZZO-a na upit kako da riješi ovu situaciju. Oni su mu rekli da je u obvezi plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje dok god ima prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. U tom odgovoru HZZO je naveo i da se za sve samostalne uplatitelje prijava obveznog zdravstvenog osiguranja radi od dana kada je prethodno prestalo, dakle u Lukinom slučaju to će biti od 30. lipnja. HZZO je u odgovoru dodao i da je mjesečni iznos koji se plaća 85,72 eura.

O ovom problemu u Hrvatskom saboru upozorila je i Marijana Puljak, zastupnica Centra. Naglasila je da je hrvatskim studentima u Americi ili Velikoj Britaniji teško svaka tri mjeseca dolaziti u Hrvatsku i osobno se javljati u podružnicu HZZO-a.

– HZZO ne razlikuje redovne studente u zemljama izvan Europske unije od nezaposlenih osoba. Ono što studentima treba nije hrvatsko zdravstveno osiguranje u zemljama u kojim studiraju, već samo da budu osigurani kada se vrate kući nakon završenog semestra. Upozoravam HZZO, nadam se da je ovo omaška, redoviti studenti nisu nezaposlene osobe, naglasila je Puljak.

Copy link
Powered by Social Snap