Pretraga

Nasilje nad ženama i dalje gorući problem diljem svijeta

A- A+

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u spomen na tri sestre iz Dominikanske Republike koje je na taj datum 1960. godine dao brutalno ubiti tamošnji diktator Rafael Trujillo. Iako aktivistice za borbu protiv nasilja u obitelji, ovaj dan obilježavaju još od 1981. godine, službeno ga je UN potvrdio tek u prosincu 1999. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prisjetit ćemo se nekih nepravdi koje su se nježnijem spolu nanosile kroz povijest ili se ponegdje još uvijek nanose.

Od 1999. godine i odluke Ujedinjenih naroda, 25. studenoga se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj datum je izabran u spomen na sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal iz Dominikanske Republike koje je brutalno pogubio tadašnji i tamošnji diktator Rafael Trujillo. Iako se maltretiranje nježnijeg spola, smanjilo u odnosu na neka prošla vremena i danas je prisutno diljem svijeta, bez obzira na razvijenost zemlje i društvene svijesti. U tekstu donosimo neke besmislene zabrane, kojima su i danas žene izložene, kao i neke koje su dio prošlosti.

Izdvojeni članak

Studenti o feminizmu: Na faksu nema diskriminacije, ali u životu su žene i dalje u podređenom položaju

Švicarska ženama dala pravo glasa tek 1971. godine!

Pod pojmom nasilje nad ženama, obično podrazumijevamo fizičko, no i psihičko je također jako rasprostranjeno. Kako smo napomenuli, bez obzira na razvijenost zemlje i njenog društva, nasilje nad ljepšim spolom široko je prisutno i danas.

Tako neki podaci govore da je svaka šesta žena u SAD-u izložena nasilju od strane partnera. U Kanadi svaka deseta, a u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena.

No, treba naglasiti da su ovo varijabilni podaci, budući da veliki broj slučajeva se još uvijek ne prijavljuje pa ostane neregistriran.

Ponižavanje i stavljanje žena u drugi red građanstva, događao se ženama i u pogledu prava glasa na izborima. Najfascinantniji primjer je Švicarska, koja je nježnijem spolu dala pravo glasa tek 1971. godine.

Pionir je u ovom kontekstu bio Novi Zeland koji je ženama dao pravo glasa 1893. godine, a prva europska zemlja koja je u svoje zakone uvrstila ovu odredbu je Švedska 1909. godine.

Besmislene zabrane ženama i danas važeće

Kada je riječ o besmislenim zabranama prema ženama, koje su i danas postojane, prednjače arapske zemlje, ali diskriminacije ima i drugdje. Evo šest najistaknutijih prema Washington Postu.

Jemen: Žena je samo polusvjedok

Ovo nije šala, nego zvanični stav Jemena. Žena se tretira ‘kao nekompletna svjedokinja pred sudom’. U praksi se dakle svjedočenje žene ne uzima ozbijno, ukoliko nije podržano muškim iskazom ili podrazumijeva situaciju u kojoj je prisutan i muškarac. U sporovima oko preljuba, krađe ili sodomije, žene ne mogu ni u kojem slučaju svjedočiti.

Saudijska Arabija i Vatikan i dalje nisu dale pravo glasa ženama

U Saudijskoj Arabiji bi se trebalo kraljevskim dekretom, ženama dozvoliti glasanje na izborima 2015. godine, dok je i u Vatikanu za sada uskraćeno pravo glasanja nježnijem spolu.

U Ekvadoru samo ‘idiotima’ dozvoljen abortus

U ovoj južnoameričkoj zemji abortus je ilegalan, osim ako niste ‘idiot’ ili ‘poremećena osoba’. Ovo dakle nije slobodna interpretacija, nego službeni zakonski akt.

Izdvojeni članak

Satiričnom obradom ‘No Woman, No Drive’ Saudijac upozorio na kršenje ljudskih prava u svojoj zemlji

Saudijska Arabija i Maroko – Žrtve silovanja mogu biti kazneno gonjene

Mnoge zemlje muku muče s borbom protiv učestalih silovanja, ali s druge strane postoje zemlje koje to rješavaju na malo drugačiji način.

Naime u spomenute dvije zemlje žene mogu biti optužene za zločin, zato jer su izašle iz kuće bez pratnje muškarca ili su bile same u društvu s muškarcem koji im nije ništa u rodu, ili zato što su nakon takvog susreta ostale trudne ili bile silovane.

U Jemenu žene za izlazak iz kuće moraju tražiti dozvolu muža

Čudno, ali je Jemen ipak dopustio par izuzetnih situacija, u kojima žene smiju bez dozvole napustiti kuću. Primjerice, ukoliko žena mora hitno izaći kako bi se brinula o bolesnim roditeljima, tada ima opravdanje.

U Saudijskoj Arabiji žena jedino kao suvozač

Ova zemlja još uvijek ne dozvoljava mogućnost ženama da upravljaju motornim vozilima, odnosno polaganje vozačkog ispita. Nedavno je bio i prosvjed glede toga, gdje je 15-ak Saudijki vozilo automobile u glavnom gradu Rijadu.

Uhićene su i kažnjene radi toga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap