Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Estonija?

A- A+

Online nastava u Hrvatskoj traje više od mjesec dana, a što se više približavamo kraju školske godine, pritisak na učenike, profesore, ali i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve je veće. Pronaći pravo rješenje za zaključivanje ocjena, provedbu državne mature, upise na fakultete i diplomiranje studenata velik je izazov pred kojim stojimo. Zato smo odlučili pokrenuti serijal tekstova ‘Nastava u vrijeme korone’ te provjeriti kako su se u ovoj situaciji snašle druge države članice Europske Unije.

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Zbog širenja pandemije koronavirusa od 16. ožujka u Istarskoj županiji, a od 18. ožujka u cijeloj Hrvatskoj, nastava se preselila u online sferu. Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i visokih učilišta, nastavu slušaju od doma, putem televizijskih programa ili online te na taj način ispunjavaju svoje školske obaveze. O uspješnosti ovakve online nastave mnogo smo govorili u posljednjih mjesec dana, a isto tako smo objavili i velik broj članaka u rubrici ‘Glas čitatelja’ u kojima smo mogli vidjeti različita iskustva iz različitih perspektiva u obrazovnom sustavu.

Pronaći pravo rješenje koje će svima biti od koristi u ovakvoj situaciji nije jednostavno. Stoga smo odlučili raspitati se izvan granica Hrvatske i provjeriti kako se snašle druge članice Europske Unije. Pokrenuli smo rubriku ‘Nastava u vrijeme korone’ u kojoj ćemo, ovako virtualno, napraviti put po Europi i provjeriti kako danas izgleda obrazovanje u ostalim članicama EU. Prva na redu je Estonija.

Online nastava u Estoniji na svim razinama, u Talinnu do kraja godine

Sve obrazovne institucije u Estoniji su zatvorene te su sva predavanja prebačena na daljinu. Ovo pravilo vrijedi za sve osnovne i srednje škole, ustanove za strukovno obrazovanje, visoka učilišta, sveučilišta, centre mladih i institucije za obrazovanje odraslih. Vrtići su ostali otvoreni, no odluka o zatvaranju istih spuštena je na lokalnu razinu, tako da su neki vrtići zatvoreni.

Ova odluka prvotno je vrijedila do 1. svibnja, s namjerom da će se prilagoditi ovisno o situaciji sa širenjem pandemije koronavirusa. Ipak, ovih dana je odlučeno kako će se nastava na daljinu održavati do 15. svibnja, kada bi se učenici trebali početi vraćati u škole, piše New York Times. Za sada će se, sudeći prema ovoj odluci, završni ispiti u završnim razredima osnovnim i srednjih škola održavati kako je i planirano.

Ipak, budući da je estonski obrazovni sustav uvelike decentraliziran, na lokalnim razinama može doći do izmjena ovih odluka. Tako je, na primjer, odlučeno da će se u glavnom gradu, Talinnu, nastava na daljinu održavati do kraja ove školske godine, kako javlja The Baltic Course. Također, odlučeno je da će se završni ispiti u osnovnim školama, putem kojih se učenici upisuju u srednje škole, održati online putem u Talinnu.

Online nastavu škole i profesori organiziraju sami

Decentraliziran obrazovni sustav u Estoniji znači da škole i profesori sami odabiru način provođenja nastave, sve dok unaprijed zadani ishodi učenja budu zadovoljeni. Ovo isto vrijedi i za online nastavu, te se Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje Estonije nije uplitalo i davalo preporuke za materijale s kojima će se izvoditi nastava na daljinu.

Što se tiče nastave na daljinu na estonskim sveučilištima, iz Ministarstva za obrazovanje i istraživanje Estonije su nam rekli kako je i do sad bila praksa online nastave te kako je to pomoglo da se studenti što brže u potpunosti prebace na online način predavanja. Autonomija sveučilišta omogućila je estonskim sveučilištima da sami odluče kako će provoditi nastavu te se Ministarstvo u to nije miješalo. Jedno od najvećih sveučilište, Sveučilište u Tartuu odlučilo je kako će se online nastava održavati do kraja akademske godine, a promocije diplomanata su odgođene.

Od studenata koji su bili na Erasmusu, otprilike polovica je ostala u Estoniji te se, prema podacima njihova ministarstva pridržavaju svih mjera kao i ostali stanovnici zemlje. Navode kako je takvim studentima to prilično jednostavno, budući da se sve vijesti u Estoniji emitiraju na tri jezika – estonskom, ruskom i engleskom.

Koronavirus u studentskom domu

Do nekih većih promjena zakona u Estoniji još nije došlo, osim onih povezanih sa zatvaranjem obrazovnih institucija. Promjene do kojih bi moglo doći bit će povezane s provedbom ispita, ukoliko se na nacionalnoj razini odluči da će se nastava do kraja školske/akademske godine odvijati online.

Što se tiče studentskih domova, nije bilo nekih generalnih zatvaranja i zabrane kretanja, osim tamo gdje su zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom. U jednom takvom domu, Raatuse, zabilježeno je 16 slučajeva zaraze koronavirusom te su oni i njihovi kontakti bili obvezni ostati u samoizolaciji. U suradnji sa studentima, Sveučilište u Tartuu organiziralo je dostavu hrane i ostalih potrepština za studente koji su u samoizolaciji, a sve kako bi i dalje mogli normalno funkcionirati.

______________________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Estonija?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap