Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Latvija?

A- A+

Pandemija koronavirusa cijelom svijetu je nametnula potpuno novo okruženje, i to online! Zbog nemogućnosti obavljanja poslova brojne tvrtke i radna mjesta su zatvorena, a oni kojima priroda posla to dopušta, svoje poslove su obavljali online. To nije zaobišlo niti obrazovanje! U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ virtualno putujemo u druge države članice EU i provjeravamo kako su se njihovi obrazovni sustavi snašli u nastavi u doba pandemije. Danas je na redu Latvija!

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Obrazovni sustav, kao jedan od pokretača cijelog društva – jer budućnost ovisi o obrazovanju mladih ljudi – pronašao se pred velikim izazovom. Pandemija koronavirusa na globalnoj razini je potaknula digitalizaciju obrazovanja, bez obzira koliko su neke države za to bile pripremljene.

U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ putujemo, ali virtualno, u druge države članice Europske Unije i provjeravamo kako se njihovi obrazovni sustavi nose s ovom krizom. Danas je na redu Latvija!

Puno digitalnih alata

U Latviji se od 13. ožujka 2020. nastava odvija na daljinu, i to na svim razinama. Za sad je odlučeno kako će se ovakvo stanje održati do 12. svibnja, a o povratku u ‘normalu’ će se tada odlučiti s obzirom na epidemiološku situaciju u državi. Kako nam je rečeno iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Latvije do sad je nastava na daljinu dobro funkcionirala, a neki problemi povezani s digitalnim alatima su uspješno riješeni.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako se snašao obrazovni sustav Češke?

Na upit kako se organizirala online nastava, predstavljeno nam je nekoliko online alata pomoću koje se u Latviji izvodi nastava na daljinu. Glavna e-klase.lv sadrži niz različitih informacija i materijala za učenje, uključujući i alate koji će pomoći profesorima u izvođenju nastave na daljinu. Učenici prate školski raspored sati, dobivaju zadatke i testove i sudjeluju u raspravama na forumu.

Koriste i platformu uzdevumi.lv koja ima mogućnost automatskog ocjenjivanja nakon što se pošalje riješeni zadatak ili cijela zadaća. Uz još nekoliko platformi, za nastavu se koriste i uobičajeni alati kao što su mail i društvene mreže.

Također, u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Rigi razvijena je besplatna platforma s digitalnim alatima za učenje fizike.

Osmišljen TV program posebno za školarce

Uz sve navedeno, Ministarstvo je pripremilo preporuke za obrazovne institucije kako bi im olakšalo prelazak na online predavanja. Na stranicama Ministarstva moguće je pronaći upute, ali i kvalitetna iskustva iz prakse profesora čije načine poučavanja mogu i drugi preuzeti. Facebook stranice Ministarstva i Nacionalnog centra za obrazovanje trenutno koriste za komunikaciju s profesorima u školama te roditeljima učenika.

Također, osmišljen je i TV program za učenje na daljinu, koji od 6. travnja emitira nastavu za učenike od 1. do 6. razreda, a od 14. travnja za učenike 9. i 12. razreda, odnosno učenike završnih razreda.

Završni ispiti za 9. i 12. razrede koji su trebali održani početkom travnja, za sad su odgođeni za sredinu svibnja. O epidemiološkoj situaciji u državi ovisi hoće li se održati tada i uz koje mjere, hoće se ponovno odgoditi ili će se otkazati.

Fakulteti online, a Erasmusovci sami u domovima

Jednako kao i srednje škole, i visoka učilišta su svoja predavanja prebacila u online svijet. Za studente su ipak ostale otvorene knjižnice, laboratoriji i slični prostori u koje studenti mogu doći ali poštujući mjere opreza (držanje razmaka, korištenje dezinficijensa za ruke i sl.). Ove mjere će također vrijediti do 12. svibnja, kada će se donijeti nove odluke o obrazovnim ustanovama.

Kako su nam rekli iz latvijskog Ministarstva obrazovanja i znanosti, i do sad je praksa online nastava bila proširena na latvijskim visokim učilištima. Prošle godine povučena su sredstva iz EU strukturnih fondova od kojih je dio upravo i išao na digitalizaciju visokog obrazovanja. Kako nam je rečeno, ova kriza snažno je gurnula početnu implementaciju projekata za e-učenje te su puno prije nego što je planirano, postali dostupni na cijeloj razini visokog obrazovanja.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Estonija?

O studentima koji se trenutno nalaze na razmjeni u Latviji posebno se brinu sveučilišta na kojima se nalaze, a uspostavljena je i snažna mreža za međusobnu komunikaciju. Studentima je na raspolaganju pomoć vezana uz učenje, ali i zdravstvenu zaštitu i slično. Osobe koje se nalaze na Erasmus+ razmjeni imaju besplatne smještaje u studentskim domovima.

Studentski domovi trenutno i služe samo kao smještaj za strane studente, budući da su svi domaći studenti poslani u njihova mjesta prebivališta. Neki domovi prihvaćaju studente iz Latvije, ali samo ako se radi o nekakvim hitnim slučajevima, kao što je potreba za samoizolacijom.

Studenti će imati rješenje

Jedna od zanimljivost iz Latvije je studentski CrisisLab – projekt u kojem sudjeluje preko 230 studenata sa šest sveučilišta, a u kojemu traže rješenja za 25 problema koji su nastali zbog pandemije koronavirusa. Za sveukupnu nagradu od čak 20.000 eura, koji će biti raspodijeljeni, natječu se studenti svih područja, od IT-a, sociologije, područja iz kreativne industrije do mehatronike i slično.

Ovaj projekt nastao je s ciljem pronalaska praktičnih rješenja za realne probleme koji su nastali na različitim razinama. Studenti, kao pripadnici mlađih generacija, bi mogli imati više razumijevanja te bi mogli biti kreativniji u pronalasku rješenja.

_______________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Latvija?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap