Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] Nizozemska je odgodila maturu, a na nastavu će se školarci i studenti vraćati postepeno

A- A+

Pandemija koja će, sudeći prema svemu, obilježiti 20-te godine 21. stoljeća, promijenila je tijek u kojem smo kao društvo išli. Zatvoreni u svoje kuće, ljudi su svoj posao počeli obavljati od doma, a sve ostalo što je bitno za normalno funkcioniranje prebacilo se u online sferu. Tako je i obrazovanje! U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ obilazimo države Europske Unije i provjeravamo kako su se njihovi obrazovni sustavi snašli u ovom vremenu pandemije. Danas putujemo u Nizozemsku!

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Sredinom ožujka ove godine Europu je snažno pogodio val pandemije koronavirusa. Malo po malo, države su zatvarale granice, uvodile sankcije i ograničenja za stanovništvo, a istovremeno su se pronalazili načini kako će se određeni vitalni sustavi društva prebaciti u način funkcioniranja podoban za stanje u koje smo se našli.

Jedan od takvih sustava je, svakako, i obrazovni sustav, budući da o njemu ovise budućnosti tisuće mladih građana. U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ obilazimo druge države članice EU i provjeravamo kako

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Malti se nitko ne vraća na nastavu do kraja nastavne godine

su se njihovi sustavi obrazovanja snašli u ovoj situaciji. Neke države su odgodile cijelu nastavu do kraja nastavne godine, u drugima se polako učenici vraćaju na nastavu.

Svatko je pronašao svoj način nošenja sa situacijom, a danas putujemo u Nizozemsku, kako bismo vidjeli kako su se oni snašli.

Učenici će se postepeno vraćati u škole

Nizozemska je svoje obrazovne institucije zatvorila 15. ožujka, kada su zatvoreni i sportski klubovi. S prvotnim planom otvaranja škola u travnju, za sad je donesena strategija kojom će se učenici postepeno vraćati u školske klupe.

Učenici osnovnih škola vratit će se u školu 11. svibnja, a nastava će se do tad održavati online putem, kako saznajemo od nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti. Iako su škole zatvorene za učenike, djeca roditelja koji rade u sektorima bitnim za normalno funkcioniranje sustava trenutno mogu doći u škole gdje će se o njima brinuti odgovorne osobe.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Latvija?

Ipak, povratak u školske klupe za osnovnoškolce u Nizozemskoj nije potpun, odnosno nastava koju će slušati uživo će biti prepolovljena. Tako će u školi slušati 50% od sveukupnog nastavnog programa, a ostalih 50% će slušati online putem. Ova odluka može biti promijenjena na lokalnoj razini i od škole do škole.

Matura se ove godine neće održati

Učenici srednjih škola (gimnazija) na nastavu će se vratiti tek 2. lipnja, dok se učenici strukovnih škola (secondary vocational education) neće vratiti u škole do kraja nastavne godine. Također, nacionalni ispiti na kraju srednjoškolskog obrazovanja, odnosno, državna matura, ove se godine neće održati. Ova odluka je donesena kako bi se učenici, ali i profesori, mogli bolje pripremiti za provedbu regularnih ispita u školama. Također, preporuka je da se ispiti održavaju u online obliku, ukoliko je to moguće-

Za upise na fakultete i ostale visoke škole gledat će se prosjek ocjena u školi. Vlada Nizozemske pronalazi surađuje s predstavnicima visokih učilišta i sveučilišta kako bi se budući brucoši što bolje snašli na prvoj godini studija.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Španjolskoj nitko neće pasti razred: Pogledajte što su još napravili u nastavi na daljinu

I studenti će se vratiti na nastavu

Sveučilišta i ostale visoke škole zatvorene su za studente do 19. svibnja. Iako se u većini slučajeva nastava prebacila u online oblik, na svakom pojedinom visokom učilištu je da odluči hoće li kasnije nadoknađivati nastavu ili će se online nastava jednako vrednovati kao i uobičajena nastava.

Visokoobrazovne institucije su cijelo vrijeme otvorene za znanstvenike kojima je potreban prostor za neometan rad. Studenti su spriječeni dolaziti na nastavu i svugdje gdje postoji mogućnost okupljanja velikog broja ljudi. Hoće li knjižnice biti otvorene za studente ovisi o instituciji unutar koje se knjižnica nalazi, sve dok se poštuju mjere opreza.

Ispiti se mogu održavati u online obliku ukoliko je to moguće. Iznimka je napravljena za posebne vrste ispita, kao što su obrana diplomskog rada ili doktorske disertacije, uz provođenje svih propisanih mjera.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

___________________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

[Nastava u vrijeme korone] Nizozemska je odgodila maturu, a na nastavu će se školarci i studenti vraćati postepeno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap