Pretraga

Nastavnici najavili veliki štrajk u srednjim i osnovnim školama: Evo kada bi trebao započeti

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske traže povećanje koeficijenta složenosti poslova svih zaposlenih u obrazovanju, čime bi im se plaća povećala za šest posto. Zbog tog zahtjeva je početkom rujna održan i prosvjed, a kako dogovor s Vladom i dalje nije uspostavljen, spomenuti sindikati danas su Vladi predali najavu štrajka. Štrajk će, ako do dogovora ne dođe, u srednjim i osnovnim školama započeti već 10. listopada.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

– Štrajk će početi 10. listopada, trajat će do ispunjenja zahtjeva, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec prije predaje najave štrajka u Vladi, prenosi N1.

Cilj je sporazum i dogovor

Izdvojeni članak

Učitelji prosvjedovali pred Vladom: Plačemo s ovim plaćama

Urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu predali su zajedno Mihalinec i Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja.

– O modalitetima štrajka više ćemo reći dan prije početka štrajka. Organizacijski smo se pripremili za to, no štrajk nam nije cilj već je to sporazum i dogovor, da Vlada prihvati naše zahtjeve, kazao je Mihalinec, prenosi N1.

U obavijesti poslanoj medijima sindikati navode kako ‘Vlada RH sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da Vlada RH ne prihvaća zahtjeve sindikata.’ Prema pisanju N1, odluka o najavi štrajka donesena nakon što je po treći put odgođen sastanak sindikalnih predstavnika i Vlade. Sastanak se trebao održati danas, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno šest posto.

– Ovo je borba za bolje obrazovanje i sigurni smo da će roditelji uvažavati naše zahtjeve. Ako nam je cilj reforma i zadovoljan učenik, korak u tome je i zadovoljan učitelj. Ovo nije borba protiv Vlade već za zaposlenike u sustavu obrazovanja, naglasila je Šprem, prenosi N1.

Divjak: Ulaganje u obrazovanje nije trošak nego investicija

Na predaju najave štrajka jutros je reagirala ministrica i članica te iste Vlade, Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak

Uhićen fizičar koji je prosvjedovao pred MZO: Ministrica Divjak mu htjela otuđiti transparent?

– Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana. Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru. Ponavljam da ulaganje u obrazovanje NIJE trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje, poručila je Divjak putem Facebooka.

prazna učionica u školi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap