Pretraga

Nastavnici osnovali novi sindikat: Jedna od šefica im dolazi iz Domovinskog pokreta

A- A+

Sindikat Prosvjetitelj. Naziv je to nove sindikalne organizacije nastale usred kaosa s COVID potvrdama. Zanimljiva je informacija da je potpredsjednica Silvija Zovak prije godinu dana izabrana za potpredsjednicu velikogoričkog ogranka Domovinskog pokreta. Kontaktirali smo Sindikat i postavili im neka pitanja, no odgovor – nismo dobili.

nastava-ispit

Ilustracija: Unsplash

Usred kaosa s obveznim COVID potvrdama, a kako se priča u nastavničkim krugovima, dobrim dijelom upravo i uslijed toga, osnovan je novi sindikat prosvjetara.

Nazivaju se ‘Prosvjetitelj’

Novo sindikalno udruženje u prosvjeti, prema desecima objava na društvenim mrežama, nosi naziv Sindikat Prosvjetitelj, a kako kažu, objedinjuje sve zaposlenike odgojno-obrazovnog sustava, i to na svim razinama – od vrtića do visokog školstva.

Rješenje za rad od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dobili su 8. studenog ove godine. U objavi, koju možete vidjeti u screenshotu ispod, navodi se i da je predsjednica novog Sindikata Ljubica Vugić, a zamjenica predsjednice Silvija Zovak. Sve se to vidi na grafici koja se ovih dana dijeli društvenim mrežama, a koju možete vidjeti ispod.

sindikat prosvjetitelj

Izvor: Facebook

Poveznice s Domovinskim pokretom

Prema javno dostupnim informacijama Ljubica Vugić učiteljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, dok je njena zamjenica Silvija Zovak osnivačica Udruge za razvoj školstva. Kod zamjenice, pak, nailazimo i na nešto zanimljivije informacije. Ona je u studenom prošle godine, o čemu je izvijestio Cityportal, izabrana za prvu potpredsjednicu velikogoričkog ogranka Domovinskog pokreta.

Kako su i nastavnici na društvenim mrežama primijetili, neki od postojećih sindikalnih organizacija, recimo, prosvjetni Sindikat Preporod u svojem statutu strogo brani da članovi predsjedništva budu ujedno i članovi neke političke stranke. Na grafici, kako gore spominjemo, naveden je i mail Sindikata uz jasnu poruku da se na tu adresu možemo obratiti.

Ne odgovaraju nam na upit

To smo i učinili. Kontaktirali smo Sindikat Prosvjetitelj te im uputili nekoliko pitanja. Iako se po nastavničkim grupama već danima priča o tome da je nova sindikalna organizacija osnovana upravo na valu protivljenja obveznim COVID potvrdama, povod osnivanja Prosvjetitelja htjeli smo doznati iz prve ruke. Stoga smo u prvom redu pitali zašto je uopće osnovan Sindikat i koji je bio motiv.

Osim toga, zanimalo nas je postoji li statut novog sindikata te zatražili da nam ga pošalju, odnosno da nas upute gdje ga možemo pronaći. Zanimalo nas je i kada je održana konstituirajuća sjednica Sindikata. Prosvjetitelj smo, naposljetku, upitali i je li još netko i koliko od članova predsjedništva Sindikata dolazi iz neke političke stranke, kao što je slučaj sa Zovak.

U pisanom smo upitu napomenuli i da Sindikat Preporod u svojemu statutu ima odredbu kojom nijedan član predsjedništva ne može biti dio političke stranke, kako bi se osigurala određena neovisnost u sindikalnom radu, pa novi sindikat upitali mislite li da će im stvarati problem to što je potpredsjednica Zovak članica Domovisnkog pokreta. Na koncu, pitali smo ih i kako bi osigurali neovisnost da netko iz Domovinskog pokreta dođe na vlast. U posljednja tri dana dvaput smo uputili pisani upit Sindikatu Prosvjetitelj, no do objave ovog teksta nismo dobili njihov odgovor.


Poslušajte naš podcast Redakcija na temu COVID potvrda:

 

nastava-ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap