Pretraga

Nastavnici sašili maske za svoje učenike, a sada ih skupa rade za oboljele od multiple skleroze

A- A+

Uoči nastavne godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo obrazovanja donijeli su posebne mjere za škole. Prema njima, učenici čije škole ne mogu osigurati distancu u učionicama, masku moraju nositi i na nastavi. Pa su nastavnici strukovnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci prionuli na posao i sašili maske za svoje kolege i učenike, a sada ih zajedno rade za oboljele od multiple skleroze.

Screenshot: Vinkovačka televizija

Srednja strukovna škola Vinkovci jedna je od škola koje obrazuju učenike za zanimanja krojač i modni tehničar, pa u školi imaju šivaće mašine i ostalo što je potrebno za izvođenje praktične nastave za te smjerove. Nakon što je Ministarstvo obrazovanja predstavilo upute za izvođenje nastave u novim epidemiološkim okolnostima, škola se našla u nezavidnoj situaciji jer prostor dijeli još dvije škole gdje svakodnevno fluktuira velik broj ljudi. Jasno je bilo da se razredi neće moći dijeliti na puno manjih skupina jer prostora za to nema.

Najprije su šivali maske za učenike…

Pa je s nastavnicima strukovnih predmeta i praktične nastave dogovoreno – sašit će 1.500 perivih pamučnih maski za učenike i djelatnike. Uz posao koji inače obavljaju prije početka nastave, nastavnice su odmah prionule poslu, a priključili su im se i učenici smjera krojač i modni tehničar u sklopu prakse i vježbi.

Izdvojeni članak

Škola objavila da su djeca koja nose maske superiornija od drugih: Popričali smo s ravnateljem

– Jednokratne maske su dosta skupe, te smo zbog isplativosti odlučili dati svoj doprinos izradom i tako olakšati roditeljima, svojim radnim kolegama i učenicima, šivajući kvalitetne dvoslojne pamučne perive maskice, veselih dezena, da bar malo unesemo živosti u situaciju u kojoj smo se zatekli, kaže nam Jadranka Mišković, voditeljica radionice.

Dodaje, djelatnici u školi su se na kraju izuzetno dobro snašli u novonastaloj situaciji. I u ovim okolnostima sve tri škole međusobno surađuju, razmjenjuju iskustva i jedni drugima pomažu.

… a potom se ‘bacili’ na humanitarni rad

A osim što su šivali maske za sebe i učenike uoči početka nastave, sada su se i nastavnici i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci priključili jednoj hvalevrijednoj akciji – maske će šivati i za oboljele od multiple skleroze.

– Na upit predsjednice Udruge MS TIM Hrvatska osoba oboljelih od multiple skleroze Mirjam Jukić, kojima je hitno potrebna velika količina maskica povodom obilježavanja Međunarodnog dana oboljelih od MS, sazvali smo hitno aktiv tekstila, jednoglasno smo donijeli odluku te krenuli u realizaciju ovog projekta zajedno s našim učenicima. Svi smo s oduševljenjem pristupili projektu,  i  nastavnici i učenici. Učenici su pokazali solidarnost na djelu i s velikim oduševljenjem pristupili ostvarenju projekta i time pokazali svoj osjećaj pomoći potrebitima, zaključuje Mišković.

 

Copy link
Powered by Social Snap