Pretraga

Nastavnici traže povećanje norme za razrednike: ‘U pandemiji su nam se poslovi još udvostručili’

A- A+

Razrednički poslovi ne uključuju samo sat razrednika i sat informacija tjedno, ali nastavnicima razrednicima ono se u okviru tjedne norme vrednuje dva sata tjedno i dva sata u ostalim poslovima. Nastavnička mreža 45 minuta kroz peticiju traži da se zaduženje poveća na minimalno četiri sata u normi i četiri sata u dodatnim poslovima jer su poslovi u sklopu razredništva vrlo opsežni. U većinskom, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama pozdravljaju tu ideju i planiraju poduzeti korake po tom pitanju.

Foto: Pixabay/Alexandra Koch

Prema Pravilniku o normi rada nastavnika, tjedna norma neposrednog odgojno-obrazovnog rada ovisi o svakom predmetu, a kreće se od 20 sati za nastavnika hrvatskog i matematike do između 32 i 36 sati za nastavnika-suradnika u nastavi s učenicima. Razrednicima se poslovi u okviru tjedne norme vrednuju s dva sata i dva sata u ostalim poslovima.

‘Razredničke poslove nemoguće je obavljati u tako malo vremena’

Da je to vrednovanje razredništva nedovoljno, smatra nastavnička mreža 45 minuta, pa su pokrenuli online peticiju kojom traže povećanje na minimalno četiri sata.

– Ovom peticijom tražimo povećanje zaduženja za razredničke poslove u osnovnim i srednjim školama s dosadašnjih dva sata u normi i dva sata u dodatnim poslovima na minimalno četiri sata u normi i četiri sata u dodatnim poslovima. Razredničke poslove nemoguće je obavljati u tako malo vremena, a u pandemiji oni su se još udvostručili. Trenutno zaduženje je neadekvatno s obzirom na sve veću količinu posla, stoji u opisu peticije koja je u par dana prikupila već preko četiri tisuće potpisa.

Osim sata razrednika i informacija, ističu nastavnici, poslovi razrednika uključuju i neke druge stvari. Primjerice, obavljaju poslove vezane uz upise učenika u srednje škole, upisuju ocjene i druge podatke u e-maticu, vode evidencije oko dopunske i dodatne nastave te natjecanja, vode sjednice razrednih vijeća. Razrednici sudjeluju u organizacijama ekskurzija, prikupljaju suglasnosti roditelja za razne aktivnosti, na početku godine sudjeluju u dijeljenu udžbenika i drugih nastavnih materijala.

Osim toga, preuzimaju i važnu ulogu u rješavanjima eventualnih sukoba ili sličnih izgreda u kojima sudjeluju učenici njihovog razrednog odjela. U pandemiji je došlo i do novih poslova, pa se sada bave i prikupljanjem informacija o COVID pozitivnim i učenicima u samoizolaciji, a odnedavno i rezultatima samotestiranja.

Izdvojeni članak

Učenici razrednika stavili na plakat: ‘Postao si nam najbolji prijatelj’

NSZSŠ: Pitanje ćemo prezentirati u pregovorima za GKU

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama većinski je srednjoškolski sindikat i prati ovaj problem. Slažu se da bi se on morao riješiti te planiraju poduzeti određene korake.

– Od vremena kada se normirao rad razrednika pa do danas, taj rad je sve zahtjevniji i sve složeniji, a osobito je to vidljivo u današnje vrijeme pandemije, koliko se raznih zadataka stavlja pred naše članove koji su razrednici. Naravno da podržavamo inicijativu da u zaduženju nastavnika poslovi razrednika budu više zastupljeni, kaže nam glavni tajnik sindikata, Jere Bilan.

Ove godine zbog uvođenja cjelodnevne nastave mijenjat će se Zakon o odgoju i obrazovanju. Iako se u jednom dijelu spominje norma za razredništvo, u Nezavisnom sindikatu pojašnjavaju kako se pitanje norme prvenstveno definira Pravilnikom o normi te će svakako poduzeti korake oko povećanja norme za razredništvo.

– Naš će sindikat ovo pitanje sigurno prezentirati prilikom pregovora za Granski kolektivni ugovor (GKU) i to na identičan način kao je i postavljen zahtjev u peticiji, tj. da se posao razrednika u ukupnoj strukturi rada vrednuje s četiri sata neposrednog rada i četiri sata rada u ostalim poslovima, kaže Bilan.

Online peticiji za povećanje norme za razredništvo možete pristupiti i potpisati je OVDJE.

Copy link
Powered by Social Snap