Pretraga

Nastavnički sindikat: Socijalni mir je na klimavim nogama, neće biti dobro ako sve ostane na najavama

A- A+

Ove subote obilježava se Međunarodni praznik rada, a tom prigodom Sindikat Preporod osvrnuo se na neke od problema s kojima se suočavaju zaposlenici škola i drugih javnih službi. Među glavnim pitanjima ističu ono da se u javnim službama vodi preko 50 tisuća sudskih sporova zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. U Preporodu naglašavaju i da je ‘socijalni mir na klimavim nogama’.

Foto: Srednja.hr

– Iako već drugu godinu zaredom, povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, ne postoji mogućnost prosvjednog ukazivanja na probleme vezane uz svijet rada i radništva, važno je da se ovim povodom čuje s kojim se to važnijim problemima radnici susreću i koja to pitanja, sada i ovdje, opterećuju odnos sindikata i poslodavaca, ističu iz Sindikata Preporod u uvodu svog priopćenja povodom Praznika rada.

Preko 50 tisuća sudskih sporova

Njime žele privući pažnju na neke od problema s kojima se susreću djelatnici škola, kao i drugi zaposlenici javnih službi.

– Kada je riječ o zaposlenima u obrazovanju, a njih je 70-ak tisuća, šokantno su među njima odjeknuli najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku da su plaće učitelja i nastavnika, uvažavajući kriterij stručne spreme, na pretposljednjem mjestu, među 300-injak uspoređivanih zanimanja. Unatoč pomacima koji su se po pitanju plaća prosvjetara dogodili unatrag nekoliko godina, očito je da smo još jako daleko od uklanjanja ove društvene anomalije, kažu u Preporodu.

Drugi problem na koji ukazuju je nikad veći broj tužbi radnika u javnim službama zbog neisplate plaća prema dogovoru koji je prije nekoliko godina sklopljen s Vladom.

– Više od 50 tisuća sudskih sporova koji se trenutačno vode u javnim službama zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. godini, a koji generiraju desetke i desetke milijuna kuna nepotrebnih troškova, po tko zna koji put nas suočava s rasipničkim postupanjem vlasti i opravdanom ljutnjom radnika kojima ne preostaje ništa drugo nego se za svoja prava boriti i izboriti na sudovima, ističu iz Sindikata Preporod.

Podsjetimo, u 2006. godini sindikati javnih i državnih službi, među kojima i nastavnički, sklopili su sporazum s Vladom kojim je utvrđeno kako će im narednom u trogodišnjem razdoblju plaća rasti za šest posto, odnosno po dva posto u 2006., 2007. i 2008. Ta je odluka zbog recesije odgođena. U 2009. sklopljen je dodatak kojim je povećanje osnovice suspendirano sve dok rast BDP-a na međugodišnjoj razini ne dosegne dva ili više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja. Taj je uvjet zadovoljen 2015., no država se nije držala svoje strane dogovora i osnovica nije povećana.

Preporod: Socijalni mir na klimavim je nogama

– Treći neriješen problem odnosi se na 300-injak tisuća onih radnika koji su zbog pandemije morali promijeniti mjesto rada, odnosno raditi od kuće. Ni nakon godinu dana ni jedan problem ovih radnika nije riješen. S rješavanjem problema koji su drugdje odavno riješeni, u Hrvatskoj se odugovlači. Umjesto rješenja za probleme koji se javljaju pri radu u izvanrednim okolnostima, kao što je reguliranje radnog vremena ili statusa dodatnih poslova ili refundiranja osobnih troškova, ili izostanka zaštite na radu itd., svjedočimo beskrajnom odugovlačenju i prebacivanju odgovornosti, naglašavaju iz Preporoda.

Zaključno, kažu, ‘ukoliko se ne nađu rješenja za spomenute probleme, pokazat će se da je socijalni mir na klimavim nogama’.

– Jako je važno da obnašatelji vlasti shvate da to što ni ove godine nema upozoravajućih poruka s prvosvibanjskih skupova, nikako ne znači da je stanje dobro, da razloga za nezadovoljstvo radništva ne postoji. Sindikat Preporod pozdravlja najnovije najave da će se naskoro vlast pokrenuti i da će neki od ovih problema skoro biti riješeni. Neće biti dobro ako opet sve ostane samo na najavama, zaključuju iz Preporoda.

Nastavnički sindikat: Socijalni mir je na klimavim nogama, neće biti dobro ako sve ostane na najavama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap