Pretraga

Nauči li nas faks i više nego što mislimo? ‘Nisam bila ni svjesna tih znanja’

A- A+

Često tek kada krenemo raditi u struci za koju smo se obrazovali pet ili više godina, shvatimo koliko smo toga naučili kroz studij. Iskustvo naše gošće na konferenciji Žene u STEM-u, Marije Mandić iz KONČARA, to potvrđuje. Od Marije smo doznali što je ono najvrijednije što naučimo na faksu, a nema veze s teorijom.

žene u stem-u

Marija Mandić, KONČAR | Foto: srednja.hr

Jednom kad počnete raditi, mogli biste se uvjeriti koliko vas je dobro studij pripremio za tržište rada. Točno to iskustvo imala je i gošća naše video konferenciji Žene u STEM-u, Marija Mandić. Marija je istraživačica iz KONČARA i studentica druge godine doktorskog studija na zagrebačkom FER-u.

KONČAR je jedna od najdugovječnijih tvrtki u Hrvatskoj. Njihovu grupaciju danas čini 16 tvrtki sa više od 5.000 zaposlenika. Primarno se bave proizvodima i rješenjima za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, proizvodnjom tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnim platformama i rješenjima. Svoje proizvode izvoze u više od 130 zemalja iz cijelog svijeta.

@srednja_hr Ponekad u životu shvatiš da si nešto naučio tek kad se pronađeš u određenim situacijama. Takvo iskustvo imala je Marija Mandić iz KONČARA koja potvrđuje da ne trebaš uvijek sumnjati u sebe. Cijelo njezino gostovanje na konferenciji Žene u STEM-u, pronađite na linku u opisu profila! 👆 #stem #KONČAR #srednjahr #justsrednjathings #skola #faks #znanje #hrvatska #fyp #fyphrvatska ♬ original sound srednja_hr

U projekt krenuli iz nule, ali iznenadilo ju je koliko zapravo zna

Naša sugovornica u KONČARU trenutno radi na razvoju mikromreža, a one su povezane i s njenim doktorskim radom. Na konferenciji se prisjetila i trenutka kada je odlučila u KONČARU nastaviti svoj doktorat kojeg je započela na FER-u.

– Kad sam vidjela otvorenu poziciju za radno mjesto u KONČARU, pomislila sam kako ne znam imam li znanja za to, vještina. Tek kad sam prešla na Institut, tad sam zapravo shvatila koliko sam zapravo naučila na FER-u. Možda nisam bila ni svjesna tih znanja, ni na diplomskom ni doktorskom studiju, istaknula je Marija.

Naravno, neka znanja koja se mogu steći samo iskustvom na tržištu rada nije imala, objasnila nam je u nastavku. No, shvatila je da ju je studij naučio onom najvažnijem, a to je kako istraživati i doći do odgovora na bilo koje pitanje.

– Krenuli smo u projekt iz nule, od najosnovnijih stvari. Cilj je da napravimo prototip mikromreže u KONČAROVOM kompleksu. Trebali smo naručiti pojedine komponentne, fotonaponske panele, komponente za vodikove tehnologije. Ja nisam imala konkretna znanja da znam odabrati konkretan panel, elektrolizator ili gorivni članak. Ali sam uvidjela koliko sam kroz studij i doktorat naučila istraživati, doći do rješenja, istaknula je naša gošća.

Cijeli razgovor s Marijom pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

student sjedi u predavaonici na fakultetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap