Pretraga

Ne krivotvore se samo diplome: Krivotvorio svjedodžbu da bi otvorio obrt, prijeti mu zatvor

A- A+

Budući da su neki obrti zaštićeni, ne može ih se otvoriti bez završne svjedodžbe. Lošinjska je policija uhvatila muškarca (51) koji je krivotvorio jednu takvu svjedodžbu te uz pomoć lažnog dokumenta pokušao otvoriti obrt.

ilustracija: Romain Dancre / Unsplash

– Lošinjska policija provela je kriminalističko istraživanje i kazneno prijavila 51-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave, objavila je Policijska uprava primorsko-goranska.

Kako su utvrdili policijaci, 51-godišnjak je u ožujku ove godine prilikom upisa obrta, kao dokaz da ispunjava uvjet stručne spreme, priložio je svjedodžbu o završnom ispitu za koju se posumnjalo da nije vjerodostojna. Nadležne su institucije krenule u istragu i utvrdile da je riječ o lažnoj svjedodžbi.

– Daljnjom provjerom potvrđeno je da svjedodžba nije valjana, odnosno da nije izdana od obrazovne ustanove koja je na njoj navedena. Ovim  je 51-godišnjak počinio kazneno djelo za koje je osumnjičen i prijavljen, poručuju iz policije.

Kazneni zakon za onoga “tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu” predviđa kaznu zatvora do tri godine.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objavilo koliko je lažnih svjedodžbi i diploma otkriveno kod zaposlenika škola

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj krivotvorenja svjedodžbi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svibnju prošle godine završilo je s provjerom isprava zaposlenika u obrazovnom sustavu. Kako su tada objavili iz Ministarstva, u procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe.

 

Ne krivotvore se samo diplome: Krivotvorio svjedodžbu da bi otvorio obrt, prijeti mu zatvor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap