Pretraga

Ne popuštaju štrajkaši, ali ni Vlada: U proračunu za 2020. nema povećanja koeficijenata ni za 2%

A- A+

Proteklog četvrtka u Saboru se raspravljalo o Vladinu prijedlogu proračuna za 2020. godinu. Još prošloga tjedna iz HNS-a i HDZ-a isticali da je došlo do političkog dogovora kada je u pitanju povećanje koeficijenata, pa će zaposlenici u školama dobiti 2% više koeficijente ako se do 30. lipnja ne redizajnira uredba o koeficijentima. No proračunu za 2020. sredstva za to uopće nisu predviđena.

Screenshot: rtl.hr

Štrajk zaposlenih u školama započeo je prije gotovo mjesec dana. Rezultat je on propalog mirenja između dvaju školskih sindikata i Vlade. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže povećanje plaće kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%, dok je Vlada u početku nudila samo povećanje osnovice za 6,12% svim zaposlenicima javnih službi.

Sintikati ističu kako to ne zadovoljava njihov zahtjev, jer će samo povećanjem osnovice obrazovni djelatnici i dalje zaostajati za drugim javnim službenicima iste razine stručne spreme i složenosti posla. Naglašavaju i kako se ne bore samo za materijalna prava zaposlenih u školama, nego i za povratak dostojanstva nastavničke struke.

Sindikati ne odustaju od zahtjeva

Izdvojeni članak

Doznali smo koji dan se idući tjedan štrajka na fakultetima

U svemu tome poprilično je glasan bio i HNS, koji je zaprijetio da neće dići ruku za proračun, ako se u njemu ne nađu sredstva za povećanje koeficijenata nastavnicima. Nakon toga su se s partnerskim HDZ-om dogovorili oko kompenzacijske mjere – koeficijenti zaposlenika u školama povisit će se za 2%, ali tek nakon 30. lipnja 2020. i to ako se do tog datuma ne napravi revizija uredbe o koeficijentima. HNS-u je to obećanje bilo dovoljno da popusti, dok su sindikati istaknuli da ta stranka nema pravo pregovarati u njihovo ime.

Pa su na pregovore išli sami, ovoga tjedna. Što je troje ministara ponudilo čelnicima školskih sindikata, nisu željeli otkriti. Ipak, nakon razgovora u Ministarstvu obrazovanja tonovi su bili pomirljivi, pa se činilo da je došlo do pomaka u pregovorima.

Ipak, nakon velikog štrajka i prosvjeda na Markovu trgu u srijedu, sindikati su još jednom dali do znanja da ne odustaju od traženih 6,11%. Uz to, u četvrtak je čelnica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, priznala da na pregovorima s ministrima ni nije vidjela ponudu Vlade – jer nije imala naočale.

Marić: Ništa osim povećanja osnovice nije u proračunu

Izdvojeni članak
štrajk 6.11.

Samo se tri dana štrajkalo u cijeloj Hrvatskoj: Usporedili smo podatke o odazivu štrajku

No, kako se čini, osim sindikata ne popušta niti Vlada. Sinoć je, nakon rasprave o proračunu za 2020. u RTL Direktu gostovao ministar Zdravko Marić. Voditelj Zoran Šprajc konstatirao je kako je očito da sindikati neće pristati na kompenzacijsku mjeru od 2%, ali i da niti to povećanje nije vidljivo u proračunu. Pa je pitao ministra Marića, hoće li taj iznos za povećanje koeficijenata nastavnicima biti naknadno uračunat.

– Vrlo jasno: onih 2+2+2, što smo već komunicirali, osnovica za sve je unutra. Bilo što drugo nije u proračunu i puno puta smo…

Na tom mjestu voditelj prekida Marića i ponavlja pitanje ima li na umu da će koeficijenti biti u proračunu, na što Marić odgovara:

– Ne bih ništa prejudicirao unaprijed, dapače, mislim da i ovo što je do sada, ako se evo referiramo na ovo vaše prethodno pitanje, kada gledate sve skupa do sada je osnovica povećana, s ovim povećanjem, za 18,3%. To nije malo, zaključio je ministar.

Kada će i hoće li doći do dogovora sindikata i Vlade, teško je zaključiti. Cirkularni štrajk danas je nastavljen u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji. U ponedjeljak štrajka Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija, a kako su jučer najavili sindikati, treći krug cirkularnog štrajka zaključit će se 15. studenog. U međuvremenu započinje izrada plana za četvrti model cirkularnog štrajka.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Štrajk se nastavlja: Poznato u kojim županijama nema nastave u ponedjeljak

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’