Pretraga

Ne, u Zagrebu neće biti jedan prijemni koji će priznavati sve škole: Bit će ih više, evo detalja

Čak osam zagrebačkih škola ove će godine za upise uvjetovati polaganje prijemnog ispita. Iako se u medijima pojavila vijest kako će se raditi o jednom ispitu koji će priznavati sve škole, tu je informaciju ipak potrebno dodatno precizirati. Naime, nije planiran jedan test za sve, nego da škole pripreme jedinstveni test iz pojedinih predmeta za upis u isti obrazovni program. Primjerice, jedinstven ispit bit će proveden za upis prirodoslovno-matematičkog gimnazijskog programa, ali drugačiji će biti jedinstven za programe općih gimnazija.

ispit

Foto: srednja.hr

Kako smo pisali prije nekoliko dana, ove će godine dodatnu provjeru za upise uvjetovati osam škola u Zagrebu. Školama koje su ga lani provodile priključila se još III. gimnazija u Zagrebu.

Prijemni će biti jedinstveni po smjerovima

No, princip polaganja ispita razlikovat će se u odnosu na prošlu godinu. Prijemni više neće provoditi svaka škola za sebe, već će biti sastavljen jedinstveni ispit za upis prirodoslovno-matematičkog gimnazijskog programa, jedinstveni za upis programa opće gimnazije i jedinstveni za upis programa sa skupinom predmeta na engleskom. Uz to, odvojeno se provodi onaj za upis prirodoslovne gimnazije.

– To znači da će za upis u prirodoslovno-matematički smjer za koji se polaže prijemni iz matematike učenik polagati prijemni u samo jednoj školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je prijavio, a provode prijemni iz matematike za prirodoslovno-matematički smjer, priznavat će rezultate ispita, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako navode iz Ministarstva, jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija ‘Ivan Supek’ Zagreb, XV. gimnazija Zagreb, I. gimnazija Zagreb, V. gimnazija Zagreb i III. gimnazija Zagreb. Dakle, primjerice, učenicima koji polože prijemi iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju u XV. gimnaziji rezultat će se bodovati i za upis istog programa Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Nadalje, jedinstveni test iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija Zagreb. Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, jedinstveni test iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će i međusobno priznavati rezultate Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb. i X. gimnazija ‘Ivan Supek.

POGLEDAJTE NAŠ TIK TOK VIDEO:

@srednja_hr Ima li vaša željena srednja škola prijemni? 📚 #fyp #foryoupage #upisi2023 #srednja #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

Prelog ostavlja prijemni iz kemije, biologije i fizike

Prirodoslovna škola V. Prelog jedina je koja je do sada imala ispit iz kemije, biologije i fizike, za upis svog izrazito poželjnog smjera prirodoslovne gimnazije. Ravnatelj Zlatko Stić potvrdio nam je da tako ostaje i ove godine.

– Mi smo jedini koji su imali prijemi iz biologije, kemije i fizike. Opće gimnazije imaju isti ispit, prirodoslovno-matematičke imaju isti, a mi ćemo ostaviti svoj prijemni iz biologije, kemije i fizike, rekao nam je Stić.

Drugim riječima, ako na popisu srednjih škola koje želite upisati imate, recimo, XV. gimnaziju i Prirodoslovnu školu V. Prelog, ipak ćete polagati dva, a ne jedan prijemni. Kada je riječ o jedinstvenom ispitu za opće gimnazije, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski kaže nam da je njima jako važno znanje učenika iz hrvatskog, koje će se, dakle, uz matematiku, ispitivati na prijemnom za upis opće gimnazije Tituša.

– Jedinstveni prijemni ispiti za pojedine programe inicijativa je koju smo predložili mi ravnatelji na sastanku u gradskom uredu. Prvo su samo dvije škole imale prijemni, a onda se je taj broj povećavao i nastao je problem kod izrade rasporeda, učenici bi trebali odlaziti na više mjesta. Pa je predloženo da učenici za prirodoslovno-matematički smjer pišu jedan ispit koji bi bio važeći u svim školama. Drago nam je da je takva ideja prihvaćena, rekao nam je Jelenski.


TKO BODUJE KOJI PRIJEMI?

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate:

 • Gimnazija Lucijana Vranjanina
 • X. gimnazija ‘Ivan Supek’ Zagreb
 • XV. gimnazija Zagreb
 • I. gimnazija Zagreb
 • V. gimnazija Zagreb
 • III. gimnazija Zagreb

Jedinstveni test iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate:

 • Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb
 • I. gimnazija Zagreb

Jedinstveni test iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će i međusobno priznavati rezultate:

 • Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb
 • X. gimnazija ‘Ivan Supek’

Jedinstveni test iz fizike, kemije i biologije:

 • Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Copy link
Powered by Social Snap