Ne znate što upisati? Tri načina kako jednostavno provjeriti koje je zanimanje za vas

Kraj je nastavne godine, a za osmaše on znači i donošenje odluke o tome koju će srednju školu upisati. Prijave srednjoškolskih programa u sustavu upisa srednjih škola započinju 26. lipnja, a za one koji još nisu odlučili što upisati – dobre vijesti, postoji nekoliko alata i načina na koje jednostavno možete doznati koje je zanimanje za vas.

Izbor srednje škole nije jednostavan jer je to vrlo često prva važna odluka koju jedan osnovac mora donijeti, a ona bi mu mogla odrediti daljnji životni put. Osim toga, u toj dobi mnogi još uvijek ne znaju koje je zanimanje najbolje za njih, s obzirom na interese, ali i sposobnosti kojima raspolažu.

E-usmjeravanjem do konačnog savjeta

Hrvatski učenici koji su zainteresirani za STEM zanimanja, nisu oni najbolji u razredu

Jedan od alata koji će vam pomoći u odabiru zanimanja koje vam najbolje odgovara jest E-usmjeravanje. Riječ je o online upitniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za čije je popunjavanje potrebno 20-ak minuta.

– Prvo trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim interesima i sklonostima, na temelju čega će ti sustav ponuditi zanimanja koja bi ti se mogla svidjetiZatim trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim vještinama, znanjima i sposobnostima, nakon čega ćeš dobiti konačni savjet. Računalo će analizirati tvoje odgovore i predložit će ti nekoliko zanimanja koja bi ti mogla odgovarati s obzirom na tvoje interese i sklonosti te vještine, znanja i sposobnosti. Klikneš li mišem na bilo koje zanimanje s tog popisa, moći ćeš pročitati njegov opis – sadržaj tipičnih poslova, potrebno obrazovanje, poželjne osobine radnika i slično. Naravno, računalo ti može dati dobar savjet samo ukoliko sebe opišeš iskreno, stoji u opisu upitnika E-usmjeravanje.

Upitnik za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom

Započeo proces upisa u srednje škole: Provjerite koje korake morate učiniti ovih dana

Drugi je alat također razvio Hrvatski zavod za zapošljavanje, a riječ je o Upitniku za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom. Upitnik je namijenjen određivanju obilježja pojedinca koja su važna za prilagođenost na različitim radnim mjestima i u raznim poslovnim situacijama. Drugim riječima, oni koji ga odluče ispuniti trebali bi kroz njega bolje upoznati vlastite osobine i zaposlenje koje im, s obzirom na te osobine, najviše odgovara.

–  Rezultati mogu ukazivati na ono što vas čini jedinstvenom osobom s obzirom na to kako razmišljate, osjećate i pristupate drugim osobama. Ispunjavanje upitnika traje oko 20 minuta. U ovom upitniku nema točnih i netočnih odgovora, te je on anoniman. Stoga, opišite sebe iskreno i izrazite svoje mišljenje što točnije možete. Za svaku od navedenih tvrdnji procijenite u kojoj mjeri se odnosi na vas, stoji u uputama uz upitnik.

Individualno savjetovanje

HZZ otkriva koja su zanimanja tražena u Hrvatskoj, a za koja bi trebalo smanjiti upisne kvote

Ako vam ti spomenuta dva online alata nisu bila od koristi, uvijek možete posjetiti Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri i ondje iskoristiti mogućnost individualnog savjetovanja. Centara je u Hrvatskoj nekoliko: u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Koprivnici, Osijeku, Splitu, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru, Zadru, te se dva nalaze u Zagrebu.

– Glavni cilj Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) je unaprijediti osobne potencijale korisnika za cjeloživotni razvoj karijere. U CISOK-u je moguće dobiti savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika te uz unapređenje tehnika traženja posla, stoji u opisu na stranicama CISK-a.

 Podsjetimo još jednom za kraj, u tijeku su prijave u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a osmaši će u istom sustavu srednjoškolske programe moći odabirati od 26. lipnja do 10. srpnja. Istoga dana učenici ispisuju prijavnice koje do 12. srpnja moraju dostaviti razrednicima. Objava konačnih ljestvica poretka je 13. srpnja.

___________________________________________________

Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.

Odgovori