Pretraga

Neće biti škole: Uvodi se novi neradni dan u tijeku nastavne godine

A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljen je prijedlog novog kalendara obilježavanja blagdana i spomendana. Prema njemu, 30. svibnja postao bi neradni dan jer bi se tog dana slavio Dan državnosti, umjesto 25. lipnja koji bi postao radni dan. Tako bi učenici dobili novi blagdan u tijeku školske godine jer je dosadašnji 25. lipnja kada se slavio Dan državnosti bio izvan nastavne godine.

Foto: Pixabay

Uz promjenu datuma Dana državnosti, u prijedlogu novog kalendara blagdana neradni dan je i 18. studenog kada bi se obilježavao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Inače, postoji razlika između korištenja riječi blagdan i praznik, o čemu možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

Tako bi od sljedeće školske godine neradni dan trebao postati i 18. studenog, ali bi dosadašnji neradni 8. listopada postao radni jer bi se prema novom kalendaru umjesto blagdana Dana neovisnosti tada obilježavao spomendan Dan Hrvatskog sabora.

Dan neovisnosti prema novome bi se slavio 25. lipnja, međutim, samo kao spomendan, što znači da bi i taj dan bio radni dan.

Broj neradnih dana novim kalendarom blagdana i spomendana se ne povećava, to jest, u tijeku godine ostaje 13 neradnih dana. Međutim, što se tiče učenika, od ove nastavne godine dobili bi novi neradni dan – 30. svibnja, međutim, to im u 2020. neće puno značiti jer taj datum ionako pada u subotu. Od sljedeće nastavne godine, radni dan postat će 8. listopada, ali će umjesto njega neradni biti 11. studenog, te dodatni 30. svibnja. Čitav kalendar školske godine 2019./2020. dostupan je na poveznici.

Ovaj prijedlog Vlada je uskoro će uputiti u javnu raspravu.

Neće biti škole: Uvodi se novi neradni dan u tijeku nastavne godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap