Pretraga

Ako neće institucije, onda će mladi: Organizira se natjecanje iz fizike i matematike za učenike srednjih škola

A- A+

Šesterokut je prvo otvoreno online natjecanje iz fizike i matematike u Hrvatskoj. Održat će se od 12. svibnja do 17. svibnja, a organizirali su ga mladi entuzijasti nakon što je Agencija za odgoj i obrazovanje otkazala službena natjecanja učenika.

pixabay.com

Šesterokut je natjecanje fizike i matematike koje organiziraju studenti fizike i matematike, točnije većina je s PMF-a Zagreb, s Fizičkog i Matematičkog odsjeka.

Dio zadataka iz matematike, dio iz fizike

Izdvojeni članak

Nije se ni razmišljalo o uvođenju online natjecanja: Ove godine neće se održati ni Oskar znanja

Natjecanje će se odvijati putem web stranice sesterokut.com. Učenici ondje mogu dobiti sve detalje vezane uz natjecanje te se prijaviti. Prijava je vrlo jednostavna, potrebno je samo ispuniti kratki formular s nazivom tima, email adresom i članovima ekipe. Učenici će imati pet dana za riješiti deset zadataka i mogu raditi u timovima od najviše troje. Trenutno je 38 prijavljenih timova, a broj raste iz dana u dan. Timovi se mogu prijaviti do kraja samog natjecanja, 17.5.

Natjecanje se sastoji od 5 zadataka iz fizike i 5 iz matematike. Sveukupno je 200 bodova, te broj bodova po zadatku ovisi o njegovoj težini. Broj bodova koje ćemo dodijeliti također ovisi i o kvaliteti rješenja odnosno rada koji predate.

Natjecanje je predviđeno za učenike svih razreda srednjih škola, dakle od 1. do 4. razreda.

‘Kreativna i problemski orjentirana natjecanja lako je provesti putem interneta’

Izdvojeni članak

Agencija je otkazala natjecanja učenika pa se sad peticijom traži da se provedu

Jedan od glavnih pokretača, Filip Novkoski, rekao nam je kako je došao na ideju ovog natjecanja.

– Usko sam vezan s organizacijom državnog natjecanja iz fizike kao kreator i administrator baze podataka i web stranice koja služi za prijavu svih škola i učenika na školsko i županijsko natjecanje iz fizike. Na državno natjecanje sam htio uvesti novu nagradu, s ciljem inovacije i drugačijeg pristupa natjecanjima, gdje problem koji bismo zadali daje priliku nagrađivanja rada učenika s najboljim fizikalnim uvidom i pristupom. S početkom covid krize, sva su natjecanja ukinuta. No, ovakva je kreativna i problemski orijentirana natjecanja moguće vrlo lako provesti putem interneta. U razgovoru s par prijatelja smo kreirali format, proširili koncept i pokrenuli suradnju s kolegama iz MNMa (Mladi nadareni matematičari) koji su nam uvelike pomogli obogatiti ovo natjecanje, pogotovo kolega Josip Pupić. Kolege ulažu jako puno truda u sastavljanje zadataka, te vjerujem da ćemo imati kvalitetan, zanimljiv i zabavan set problema za učenike, rekao nam je.

Na stranicama je objavljen okviran popis gradiva koje se može pojaviti u zadacima. Radi se uglavnom o područjima s kojima se učenici susreću u prvom razredu srednje škole. Učenici će prilikom rješavanja imati mogućnost korištenja interneta što i Novkoski dodatno ističe.

– Nažalost, iako bismo htjeli proširiti natjecanje na osnovne škole, trenutno za to nemamo kapaciteta. Ako ovo prođe uspješno toj ćemo se mogućnosti više posvetiti, rekao je.

 

Copy link
Powered by Social Snap