Pretraga

Nećete vjerovati što je sve ove godine uspio izvesti najveći seronja 2015.

A- A+

Kraj godine rezerviran je razne analize i zaključke. Ovih ćete dana naletjeti na nebrojene liste i sažetke godine na izmaku. Piše se o tome što se ove godine slušalo, gledalo, o čemu se pričalo. Godinu na izmaku obilježio je jedan stvarno nevjerojatan dečko. Nećete vjerovati što je sve u 12 mjeseci uspio izvesti ‘seronja godine’.

Martin Shrkeli | foto:Twitter

Izdvojeni članak

Facebook objavio najpopularnije glazbenike, serije i filmove u proteklog godini

Znači li vam što ime Martin Shrkeli? Vjerojatno ne. Možda ste još u osmom mjesecu ubrali priču o mladiću albansko-hrvatskog podrijetla koji je kao čelnik farmaceutske kompanije digao cijenu lijeka koji mnogim ljudima znači razliku između života i smrti podigao sa 13,5 na 750$ po tableti. To je Martin.

Sama ta priča bila je dovoljna da se ime Martina Shrkelija upiše u listu kandidata za ovu neslavnu titulu. Martinu to očito nije bilo dovoljno, pa je učinio sve da titula postane njegova.

No krenimo od početka.

Izdvojeni članak

Objavljeni najpopularniji hashtagovi za 2015.

Tko je Martin

Martin Shrkeli je tridesetdvogodišnji Amerikanac albansko-hrvatskog podrijetla. Odrastao j u radničkoj obitelji u Brooklynu i ima dvije sestre i jednog brata. 

Martin je od rane mladosti bio poduzetan mladić. Sa 17 godina stažirao je u Wall Street tvrtki Cramer, Berkowitz and co. Diplomirao je 2004 godine s diplomom iz biznisa na sveučilištu Braunch.

Kapital koji je potom stvorio na Wall Streetu odlučio je potom uložiti u farmaceutsku industriju. Ove godine osnovao je tvrtku Turning koja se bavi biotehnologijom. 

Sve ostalo je povijest.

Izdvojeni članak

‘Cijena’ semestra za hrvatske studente od devet do 25 tisuća kuna

Afera Daraprim

Daraprim je lijek koji se koristi još od 1953 godine. Isprva se koristio protiv liječenja malarije, ali se širenjem HIV-a počeo koristiti kao dio koktela lijekova koje zaraženi HIV-om i oboljeli o AIDS-a svakodnevno moraju uzimati. Osim njih, lijek koriste i drugi pacijenti koji imaju smanjeni imunitet poput trudnica i drugih.

Lijek je kreirala američka nobelovka Gertrude Elion. U početku je koštao otprilike jedan dolar po tableti. Prava na lijek prvi put su prodana 2010 godine. Cijena lijeka je tada znatno narasla. Kada je u osmom mjesecu ove godine prava na lijek kupila tvrtka Turning Martina Shrekelija lijek je koštao 13,5 $.

Shrekeli svojom proizvoljnom odlukom cijenu diže na čak 750$ po tableti. Nakon što se za njegovu odluku pročulo, mediji su ga očekivano pojeli. Bolje nije prošao ni kod kolega iz farmaceutske industrije. Ta je grana ionako na lošem glasu i sigurno je nije trebao jedan gramzivi, samoživi sebičnjak.

Shrekelijeva reakcija na nezadovoljstvo javnosti bilo istovremeno grozna i urnebesna. Nakon što se pokušao izmotavati kako njegova tvrtka mora ostvariti profit kako bi mogla ulagati u razvoj i istraživanje, na Twitteru je postao pjesmu Eminema ‘The Way I Am’ zajedno sa stihovima.

– To je posao. Cilj nam je zaraditi što više je novca moguće, izjavio je prema pisanju Business Insidera.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Mladi reper osudio mržnju na Balkanu i pozvao na mir

Wu Tang Clan

Reperski kolektiv Wu-Tang Clan snimao je svoj novi album ‘Once upon a time in Shaolin’ od 2006 do 2015 godine. Plan je bio da se album izda u samo jednom primjerku koji će biti prodan na aukciji. Pretpostavka je bila da će ekskluzivnost dići cijenu albuma na više milijuna.

Poanta ove akcije nije bila u novca. Grupa bi sigurno više zaradila da proda više milijuna primjeraka albuma po cijeni od 15 dolara. U Wu-Tangu su željeli ukazati na vrijednost umjetnosti i kritizirati piratstvo. Htjeli su pokazati koliko vrijedi njihova umjetnost koju netko tako olako skine s neta. Naravno, računali su da će glazba s albuma vjerojatno doći do javnosti.

Na dražbi koja se održala prije koji mjesec, album je navodno prodan za čak 2 milijuna dolara.

Pogodite tko je kupac?

Shrekeli je kupio ‘Once upon a time in Shaolin’, ali ga navodno nije poslušao. Nije veliki fan grupe. Album drži u trezoru. Dugo iščekivanu glazbu Wu-Tanga još nije čuo nitko.

Kako piše the Atlantic, Shrekeli je album kupio jer mu je netko rekao da bi se tako mogao približiti poznatim reperima i zvijezdama koji bi željeli doći kod njega da slušaju album. Navodno je izjavio kako bi bio spreman preslušati album ako bi ga Taylor Swift htjela doći preslušati.

Nećete vjerovati što je sve ove godine uspio izvesti najveći seronja 2015.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap