Pretraga

‘Neka se mene kazni ako treba, ali učenici moraju biti što prije na nastavi’

A- A+

Neke učionice SŠ Braće Radić zjape prazne od ponedjeljka. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i šport je u ponedjeljak poslalo dopis školi s odlukom da je 42 učenika nepropisno upisalo prvi razred četvorogodišnje strukovne škole. Problem je nastao zbog učenika koji su upisani s manje od 36 bodova u četverogodišnju srednju školu, što je protivno propisima Republike Hrvatske.

Sveukupno 54 učenika, ako se računa i 12 učenika iznad bodovnog praga, do danas nisu dobili riješenje svojeg statusu. Nadležno ministarstvo se strogo obrušilo na ravnatelja škole Petra Vrbanića i najavilo istragu, pošto smatraju da je došlo do nezakonitih radnji.


Neadekvatno rješenje

Ministarstvo je u dopisu medijima naglasilo kako će pokušati prebaciti učenike na trogodišnji srednjoškolski program, za koji ne postoji bodovni prag. Iz razgovora smo saznali da su razredi na trogodišnjem programu već u potpunosti puni, te je izjavio da ne vidi razlog zašto se ne bi moglo učenike preusmjeriti na viši stupanj.

Razgovarali smo ravnateljem Petrom Vrbanićem, koji nam je ispričao svoju stranu priče i razloge za odluku, koja ga je dovela u sukob s nadležnim Ministarstvom.

‘Dokumente smo poslali na vrijeme’

– Iako to u potpunosti ne opravdava moji postupak moram naglasiti da sam djelovao u skladu s odlukom Školskog odbora, te da učenici koji su upisani s manje bodova od 36 nisu ugrožavali mjesta onima koji su imali više bodova. Mi smo bili sakupili sve potrebne dokumente za ovaj potez te ga poslali nadležnim institucijama, naglasio je na početku razgovora ukoreni ravnatelj.

Prema riječima ravnatelja srednje škole problem je nastao kasnim odgovorom Ministarstva, koje nije dobilo dokumentaciju 29.kolovoza, kako se isticalo u nekim medijima, već pet dana prije 23. kolovoza. On smatra da je puno toga moglo riješiti u tih pet izgubljeni dana, bez toliko medijske pozornosti i u interesu učenika.

– Odluka je došla u 15:35 u ponedjeljak, nakon radnog vremena. Mi smo krenuli u provedbu odluke i tada je krenula bujica problema, zabrinuto je izjavio ravnatelj škole ‘Braća Radić’

‘Zakon je jednostavno loš’

Gospodin Vrbanić je naglasio kako, iako prihvaća odgovornost, smatra da je njegova odluka bila pravilna. To opravdava činjenicom da je zakon jednostavno loš, te da su i prije imali iskustava s upisom učenika s brojem bodova ispod praga.

Mi smo jedina škola u županiji koja obrazuje za zanimanja poljoprivrednog, agroturističkog, šumskog i prehrambenog tehničara. Jednostavno ne smijemo biti robovi zakona kada su u pitanju takva deficitarna zanimanja. Nešto se treba mijenjati, rekao nam je gospodin Vrbanić.

Ravnatelj je nastavio s pozivom na javnu raspravu, te na razmatranje ovog štetnog zakona. Smatra da je izuzetno loša politika koja onemogućavala mladim ljudima da se školuju za zanimanja kojih fale na tržištu.

– Doživio sam ovih dana da je 60 učenika četvrtih razreda moje srednje škole odbilo ići na nastavu, kao podršku mojeg poteza. Ne želim se opravdavati ali zaista ovo nisam radio zbog svojeg interesa, već kako bi pomogao mladim ljudima. Mene neka se kazni ako treba, ali učenici moraju biti što prije na nastavi, na kraju je naglasio ravnatelj SŠ Petar Vrbanić.