Pretraga

Neke škole rade za ‘produženi vikend’ kako bi nadoknadile sate iz štrajka

A- A+

Više od 150 tisuća nastavnih sati izgubljano je tijekom nedavnog štrajka prosvjetara. Sve to, naravno, treba nakoknaditi, ali način na koji će to učiniti razlikuje se od škole do škole.

Foto: Dražen Matiček

Izdvojeni članak

Oprostite Vilime, a sada mi odgovorite na tri pitanja

Više od 150 tisuća neodrađenih nastavnih sati skupilo se, prema izračunu predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića, tijekom šest dana štrajka prosvjetara. Budući da zakon propisuje da školska godina mora imati najmanje 175 radnih dana, odnosno 35 tjedana, za maturante 160 dana ili 32 tjedna, propušteno će se morati nadoknaditi. Međutim, kako će se nadoknađivati, razlikuje se od škole do škole.

Sve ovisi o tome koliko je koja škola provela u štrajku

– Nažalost, moramo nadoknaditi nastavu jer je štrajk trajao šest dana, a maturanti imaju planiranih 163 radna dana, znači tri dana više od zakonskog minimuma što smo mi Godišnjim planom i programom usvojili. Jedini dani koje možemo koristiti za nadoknadu su subote, rekla nam je Mirjana Matijević, ravnateljica splitske III. gimnazije.

Drugačija se situacija u zagrebačkoj I. gimnaziji. Tamošnja ravnateljica Dunja Marušić Brezetić kazala nam je da će ta škola propušteno nadoknaditi tijekom redovnih radnih dana.

– Recimo, i kada neki profesori nedostaju zbog bolesti ili stručnog usavršavanja, te sate pokriju neki drugi profesori. Na isti način ćemo kompenzirati nedostatak, kaže Marušić Brezetić.

Naravno, sve ovo ovisi o tome u kojem je intenzitetu pojedina škola sudjelovala u štrajku. Tako, primjerice, čakovečka Gospodarska škola, kako nam je potvrdio ravnatelj Renato Vinko, niti nema potrebe za posebnim nadoknadama jer su u štrajku proveli tek jedan dan.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar napisao ispričnicu za sve učenike koji su markirali

Neki će imati produženi vikend, neki neće

Slična je situacija i s ‘produženim vikendom’. Naime, kako je u četvrtak Dan neovisnosti, neke škole su petak odlučile ‘spojiti’ s vikendom, a neke, poput spomenute čakovečke Gospodarske, nisu.

– U pravilu svi spominju taj jedan dan (petak), a nitko ne pita što je sa školama koje imaju nastavu subotom. Mi u Gospodarskoj školi imamo praznik 8.listopada, a 9. i 10. listopada su radni i nastavni dani, rekao nam je Vinko.

‘Produživati’ vikend neće niti u splitskoj Trećoj, ali hoće u zagrebačkoj Prvoj.

– Hoćemo, spojiti ćemo. Ali, to će se odrađivati, to nije dan koji će ostati visiti u zraku. Taj ćemo petak nadoknaditi jednom subotom u prosincu, potvrdila nam je Marušić Brezetić.

Tako, piše Jutarnji list, većina škola u Rijeci neće raditi u petak, u Zagrebu i Splitu je situacija podijeljena, dok je Osijek suprotan Rijeci. Tamo će većina škola raditi, uglavnom zbog nadoknade izgubljenih sati tijekom štrajka.

Neke škole rade za ‘produženi vikend’ kako bi nadoknadile sate iz štrajka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap