Pretraga

Dok neke zemlje dijele besplatne uloške, u Hrvatskoj ih trećina žena sebi – ne može priuštiti

A- A+

Dok Novi Zeland učenicama, a Škotska svim ženama dijele besplatne uloške i tampone, u Hrvatskoj smo, nažalost, još uvijek daleko od toga. No, trebali bismo biti znatno bliže. Izašli su, naime, rezultati prvog takvog istraživanja koje pokazuje da čak trećina žena sebi te potrebne menstrualne potrepštine – ne može priuštiti.

Foto: srednja.hr

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern slavodobitno je najavila da će država besplatno dijeliti menstrualne uloške i tampone svim učenicama, a već su osigurana sredstva za naredne tri godine, piše New York Times. Škotska je, prisjetimo se, uloške i tampone odlučila besplatno osigurati svim ženama, kao prva zemlja na svijetu. Obje su zemlje to učinile nakon što su istraživanja pokazala da proizvodi nužni svima koji imaju menstruaciju jednostavno nisu dostupni kao što se mislilo. E, pa upravo su izašli rezultati istraživanja provedenog u Hrvatskoj. Ukratko, rezultati su katastrofalni.

‘Trećina žena prisiljena štedjeti na ulošcima’

“Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće”, dio je to zaista strašnih rezultata prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj.

Istraživanje o menstrualnom siromaštvu provela je Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika. Radi se o prvom istraživanju ove vrste provedeno na prostoru Hrvatske, a i jedno od rijetkih provedenih u Europi. Online upitnik ispunile su čak 6.084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o svojem rodnom identitetu. Istraživanje je osmišljeno u suradnji sa psihologinjom Majom Močibob.

Ulošci lošije kvalitete jer – novac

A sad o rezultatima konkretno; više od trećine ispitanica, preciznije 36,4 posto navodi da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. Pritom, 8,3 posto ispitanica i ispitanika navodi da je to često, a 28,1 posto ponekad; 11,9 posto ispitanica kaže da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele, kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine.

Izdvojeni članak

Škotska svim ženama omogućuje besplatne uloške i tampone

Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8,8 posto se, upravo zato što si ne mogu priuštiti više takvih potrepština, uložak ili tampon ne promijene duže od 6-8 sati. Manji udio ispitanica, njih 4,7 posto moralo je posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti.

Preporuke za vladajuće

Uz dostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za ublažavanje boli, istraživanje je ispitalo i menstrualnu higijenu, uvjete kod kuće, na poslu, u srednjim školama i fakultetima koji (ne)omogućavaju održavanje menstrualne higijene te stigmu i sram povezan sa samom menstruacijom.

Rezultati istraživanja su nadopunjeni i preporukama Ana Marije Sikirić Simčić s Ekonomoskog fakulteta u Rijeci, a sve kako bi se problemi na koje ukazuju rezultati adekvatno adresirali s aspekta obrazovanja, osiguranja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanje menstrualnih potrepština, izmjene poreznih politika te ekologije. Prepouke je moguće pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap