Pretraga

Nema bolje ljetne zabave od spuštanja niz najveće vodene tobogane u Hrvatskoj i okolici

A- A+

Ljubiteljima ljetnih, adrenalinskih veselja svakako nisu dovoljni sunce i more da bi imali zabavno i genijalno ljeto. Zato po obali svake godine niču novi sadržaji za sve one koji žele imati aktivan odmor i koji smatraju dosadnim izležavanje na plaži i prženje na suncu. No, pozitivno je što takvih sadržaja ima i u unutrašnjosti zemlje te u susjednim zemljama tik uz našu granicu. Radi se o najvećim aquaganima koje voli svako dijete, no i svi oni koji su u sebi zadržali razigrano dijete, pa hrle i trče uz stepenice na još jednu vožnju.

www.womansday.com

Ljubitelji adrenalina i ljetne aktivne zabave svakako će htjeti i ovog ljeta posjetiti i spustiti se niz neke od najvećih aquagana u Hrvatskoj i bližoj okolici. Mada to neki smatraju vrstom zabave isključivo rezerviranom za djecu, to je daleko od istine. Mnogo mladih, pa i odraslih ljudi nalaze spuštanje niz aquagane kao genijalnu ljetnu zabavu. Iako ih ima po jadranskim plažama i iako su atraktivni, oni najveći i najzabavniji aquagani ipak se nalaze u kontinentalnom dijelu zemlje u sklopu toplica ili ljetnih otvorenih bazena.

Kada nam netko spomene aquagan, odnosno vodeni tobogan prva asocijacija su nam kružni tobogani u obliku puža koji nisu odveć brzi te ne pružaju toliki adrenalinski osjećaj, ali takvih je najviše. No, vodeni tobogani o kojima govorimo u ovom članku nisu takve vrste. Oni su veći, bolji, brži i drugačiji te ih svakako treba isprovati. Evo koji su to i kako doći do njih.

Kobra u slovenskoj Aqualuni

Nalazi se u sklopu termi Olimje, u Podčetrteku, dva kilometra od granice Miljana sa Slovenijom, a jedan kilometar od termi. Ovo nije jedini tobogan u Aqualuni, no definitivno je najatraktivniji i izgledom i performansama koje omogućuje. Kod onih koji nisu ljubitelji visina provjereno izaziva strah na sam pogled, no oni koji se ipak odluče spustiti, redovito se vraćaju odmah na vrh i ponavljaju spust. Posebnost ovog tobogana je što se spuštate u paru i to ne sjedate direktno na tobogan, već koristite napuhani kolut s drškama za dvije osobe. To spuštanje čini znatno zabavnijim, a trenutak zaustavljanja na vrhu skoro pa vertikalnog pada i sunovraćivanja netom nakon toga u ‘kobrina usta’, čini ovaj vodeni tobogan najatraktivnijim u blizini.

Boomerang u Čatežu

Radi se o aquaganu koji je vrlo sličan spomenutoj Kobri, no samo u načinu spuštanju. Čateški ‘boomerang’ samo je jedan u mnoštvu tobogana u sklopu otvorenih, ljetnih bazena u slovenskim termama Čatež, no mnogi ga smatraju najboljim, čemu svjedoče najduži redovi koji se stvaraju na njegovim stepenicama, osobito vikendom. Želite li se spuštati više puta, a niste ljubitelj stajanja i čekanja u redovima, preporuka je svakako otići preko tjedna, kada je tamo puno manje ljudi, nego vikendom. Princip spuštanja se svodi također na sjedanje u napuhani kolut za dvije osobe i lansiranje na vertikalan zid kojim teče voda te kao što samo ime tobogana kaže – vraćanje velikom brzinom niz zid poput bumeranga.

Crveni tobogan u Međimurju

Ovaj tobogan nije ni sličan spomenutim grdosijama niz koje se spušta u paru. Niz crveni tobogan koji se nalazi na sjeveru Hrvatske, u sklopu toplica Sv. Martin u Međimurju spuštate se prepušteni sami sebi i svom strahu ako ga imate. Ovaj aquagan nije posebno dugačak, niti ima ikakve dodatke. No, to ga ne čini ništa manje atraktivnim od Kobre i Boomeranga. Tajna ovog jednostavnog ravnog tobogana je u njegovom nagibu i visini. Pad nije potpuno vertikalan, no vrlo je blizu tome jer se postiže velika brzina spuštanjem niz njega. Njegova crvena boja je indikativna, a na njemu baš i nećete naletjeti na red

Share via
Copy link
Powered by Social Snap