Pretraga

Nema žaljenja: Pet načina kako najbolje iskoristiti svoje dvadesete

A- A+

Dobrodošli u dvadesete! Sloboda koju ste dugo priželjkivali je stigla, a s njom, moguće, i pritisak da to vrijeme iskoristite na najbolji mogući način. Razgovarali smo s mladima koji su svoje dvadesete posvetili putovanju, upoznavanju novih kultura te promicanju vrijednosti koje su im važne. Oni su nam otkrili da je posvetiti se sebi, ulagati u svoja iskustva i vještine, ali i u promjene koje želite vidjeti u društvu, najsigurniji način za ne žaliti za potrošenim vremenom u tridesetima.

Europske snage solidarsnosti

Razgovarali smo s mladima koji su svoje dvadesete posvetili putovanju, upoznavanju novih kultura te promicanju vrijednosti koje su im važne | Foto: Unsplash

Ako još uvijek nemate konkretan plan za svoje dvadesete, inspiraciju potražite u primjerima naših sugovornika. Lorena Ivana, Tea, Lana i Blaž koordinatori su projekata na kojima su sudjelovali mladi koji su svoje dvadesete odlučili posvetili samorazvoju, jačanju svojih kompetencija i samopouzdanja, unoseći tako pozitivne promjene u društvo. Uz sve to, mladi koji sudjeluju na projektima putuju, zabavljaju se, upoznaju druge kulture i dijele vlastitu.

Mladima je zajedničko to što su se uključili u program Europske snage solidarnosti koji im pruža priliku da doprinesu društvu, volontiraju i rade za opće, ali i vlastito dobro. U sklopu Europskih snaga solidarnosti može se uključiti dvije vrste projekata. Prvi su volonterski projekti u zemlji ili inozemstvu koji traju od 2 tjedna do 12 mjeseci, s pokrivenim troškovima puta, smještaja i hrane. Osim toga, mladi se mogu uključiti u projekte solidarnosti u svojoj lokalnoj zajednici za čije će provođenje dobiti financijska sredstva.

Dakle, ako se pita naše sugovornike, koji su najbolji načini za provesti svoje dvadesete?

Obrazuj svoju lokalnu zajednicu o važnosti održivog života

Očuvanje prirode jedan je od najvećih izazova današnjeg čovječanstva. Europske snage solidarnosti financiraju projekte koje uključuju mlade u stvaranje zelene Europe. Udruga Tatavaka sa Zlarina (otoka bez plastike) primjer je inicijative mladih koji su svoje dvadesete posvetili razvoju kulture održivog življenja, odgovornog upravljanja otpadom te zaštiti živog svijeta.

Prošle su godine pokrenuli projekt solidarnosti U(po)ZORI – U potrazi za održivim svijetom, a Lorena Suša, koordinatorica projekta, objasnila nam je o čemu je riječ.

– Potaknuli smo učenike četiriju škola na kreativnost te kritičko razmišljanje o svijetu u kojem žive, no isto tako smo pozitivno utjecali na njihove svakodnevne navike i promjenu stavova o zaštiti okoliša. Uz rad sa školama održali smo predavanja, radionice te besplatno prikazivanje dokumentarnih filmova za građanstvo na otocima Zlarinu i Žirju, rekla je Lorena.

Europske snage solidarsnosti

Uključite se u volonterske projekte u zemlji ili inozemstvu koji traju od 2 tjedna do 12 mjeseci, s pokrivenim troškovima puta, smještaja i hrane | Foto: Agencija za mobilnost

Pomozi u pošumljavanju Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske odlučio je u sklopu projekta solidarnosti Budi moja voda okupiti volontere za akciju zalijevanja 75 000 sadnica posađenih u kampanji pošumljavanja Boranka na opožarenim područjima Dalmacije. Ivana Kovačević, voditeljica projekata iz Saveza izviđača Hrvatske, ovako nam je to dočarala.

– 62 volontera iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine su zalijevali posađene sadnice u sklopu Boranke. Zalijevanjem u ljetnim, sušnim mjesecima pospješuje se primitak novozasađenih sadnica za 60-70%. Za gotovo polovicu volontera ovo je bilo prvo iskustvo volontiranja, koje su ocijenili iznimno pozitivnim te su spremni uključiti se u slične volonterske aktivnosti u budućnosti, ispričala je Ivana.

A kakav je krajnji učinak? Odrađeno 4.340 volonterskih sati, zaliveno oko 20.000 sadnica, odrađeno 30 radionica s ciljem jačanja znanja i vještina mladih volontera i ukupno ostvareno barem 5 novih ljubavi (ono što znamo sigurno 😊), rekla nam je Ivana.

Unaprijedi rodnu ravnopravnost u svom gradu

Udrugu Domine iz Splita čine mlade osobe čije dvadesete obilježava borba za rodnu ravnopravnost, a njihov najnoviji projekt zove se RadioOna RavnopravnoSTi. U sklopu projekta provodili su javne akcije kojima se upozoravalo na društveni problem nasilja nad ženama, zatim su kroz radionice učili o ženskoj prošlosti Splita, o ravnopravnosti spolova i feminizmu. Organizirali su i Mediteranski ženski festival i marš za prava žena pod nazivom ‘Ne dijelimo cvijeće – slavimo žene‘.
Tea Bubić, programska koordinatorica projekta, objasnila nam je kako takvi projekti podižu svijest o ravnopravnosti žena u zajednici, ali i direktno osnažuju žene koje u njima sudjeluju.

– Sudionice su naučile kako zagovarati javne politike, razvile organizacijske i kreativne vještine. Stekle su iskustvo u organiziranju javnih događaja te kako koristiti kreativnost, umjetnost i kulturu u cilju aktivizma, istaknula je Tea.

Posebno im je važno, rekla nam je Tea, što je Mediteranski ženski festival postao godišnja aktivnost u organizaciji, prvenstveno, mladih žena.

Radi na promociji i očuvanju svoje lokalne baštine

Ako mjesto iz kojeg potječeš njeguje jedinstvenu tradiciju, svoje vrijeme možeš posvetiti tome da je nastojiš očuvati. Neprofitnu organizaciju Outward Bound Hrvatska čine mladi koji dijele upravo taj cilj. Pokrenuli su volonterski projekt Saving what matters: For future generations, koji je četiri volontera iz Luksemburga, Latvije i Španjolske doveo na Brač kako bi naučili graditi drvene brodove.

– Sudionici su stekli specifična znanja i vještine izgradnje drvenih brodova koje kalafati (majstori brodogradnje) na Braču više od 100 godina prenose na nove generacije, čuvajući tako hrvatsku pomorsku baštinu. Uz drevne vještine proširili su i spektar digitalnih – naučili su obradu foto i videomaterijala i kako upravljati sadržajem na društvenim mrežama i webu. Što je najvažnije lijepo su se družili, vježbali znanja stranih jezika te upoznali mlade iz drugih država, ispričala je Lana Jošt, voditeljica projekta.

Volonteri su naučeno kroz radionice podijelili s djecom i mladima na Braču i na taj način naglasili važnost očuvanja vrijedne lokalne tradicije.

Europske snage solidarsnosti

Volontiranje je savršena prilika za one koji žele upoznavati druge kulture, dijeliti svoju te raditi na promicanju vrijednosti u koje vjeruju | Foto: Agencija za mobilnost

Unaprijedi multikulturalnost svoje zajednice

Naši idući sugovornici dolaze iz Udruge Amazonas. Pokrenuli su volonterski projekt pod imenom Bringing solidarity to Capoeira community i okupili četvero mladih volontera iz Španjolske, Italije, Francuske i Njemačke i doveli ih na jedanaest mjeseci u Hrvatsku. Kroz Europske snage solidarnosti volonteri su dobili smještaj i hranu, a Amazonas ih je na različite načine uključio u pomaganje lokalnoj zajednici. Kroz radionice i putem bloga u školama su vlastitim primjerom mladima predstavili na koji se način mogu uključiti u volonterske aktivnosti u zemlji i inozemstvu.

– Sudionici su samim dolaskom na naš projekt izašli iz svoje komforne zone kako bi radili na sebi, stjecali nove vještine i znanja te prvenstveno kako bi, provodeći solidarne aktivnosti, pozitivno utjecali na, za njih, potpuno novu sredinu, rekao nam je Blaž Glavinić, koordinator projekata.

Zahvaljujući programu Europskih snaga solidarnosti Udruga Amazonas je uspjela unijeti multikulturalnost u lokalnu zajednicu, zaključio je Blaž. Projekti kao što je njihov direktno promiču socijalno uključivanje, kvalitetu života, toleranciju, razumijevanje i solidarnost.

Inspirirani? Evo kako se uključiti

Imate između 18 i 30 godina i želite postati volonter na nekom od mnogih međunarodnih projekata, živjeti u drugoj državi i upoznati njihovu kulturu? Sve što trebate jest prijaviti se za volontiranje kroz Europske snage solidarnosti putem njihove web stranice. Volontirati možete individualno ili u timovima. Bit će vam pokriveni osnovni troškovi (putovanje do mjesta odvijanja aktivnosti i natrag, smještaj i hrana), a dobit ćete i malu naknadu za osobne troškove. Osobama s manje mogućnosti bit će pokriveni i osobni troškovi.

Osim volontiranja, možete udružiti snage s prijateljima i pokrenuti projekt solidarnosti u svojoj lokalnoj zajednici. U skupini mora biti najmanje 5 osoba (od 18 do 30 godina) spremnih zajedničkim snagama pokrenuti projekt u trajanju od dva mjeseca do godinu dana. Za pokrivanje troškova vođenja i provedbe projekta može se dobiti mjesečni iznos od 500 eura. Preporučene teme projekata vezane su za uključivanje, klimatske promjene i ekologiju, demokratski angažman, građanstvo ili rodnu ravnopravnost. Za više informacija posjetite web stranicu Europskih snaga solidarnosti.

Sudjelovanje u ovim projektima prilika je da kreirate promjene koje priželjkujete u društvu, ojačate samopouzdanje i steknete nove vještine i znanja u svojim dvadesetima. To je ulog u budućnost koji će se višestruko isplatiti.

Europske snage solidarsnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap