Pretraga

Neobičan poklon: Dekanica Veleučilišta u Gospiću predsjednici darovala prokazani plagijat

A- A+

Proteklih je dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj ured privremeno preselila u Gospić, gdje se, između ostalih, susrela s dekanicom Veleučilišta u Gospiću, Vlatkom Ružić. Dekanica Ružić tom joj je prigodom poklonila knjigu ‘Državno i političko uređenje Republike Hrvatske’ autora Branislava Šutića. I ništa ne bi bilo neobično, da se ne radi o prokazanom plagijatu za koji se autor branio tvrdnjom da se radi o slučajnoj grešci. Da bi priča bila još apsurdnija, autor je sporne dijelove prepisao od profesorice s Fakulteta političkih znanosti na kojemu sama predsjednica studira.

Predsjednica je svoj ured privremeno preselila u Gospić| foto: Službena Facebook stranica Kolinde Grabar-Kitarović

Kako piše Faktograf.hr, još je 2011., docent FPZG-a Krešimir Petković u časopisu ‘Političke analize’ recenzirao knjigu ‘Državno i političko uređenje Republike Hrvatske’ Branislava Šutića, a prilikom analize ustvrdio je kako je nedvojbeno riječ o plagijatu. Prema njegovoj recenziji, Šutić je bez navođenja izvora na nekim mjestima koristio studiju Mirjane Kasapović, objavljenu još 1993. godine. Inače, Kasapović je profesorica na Fakultetu političkih znanosti, čija je studentica sama predsjednica.

Izdvojeni članak

Obmana javnosti: Sveučilište u Augsburgu kaže da uopće nije donijelo odluku o Barišićevom navodnom autoplagijatu

– Sve rečenice čitatelj lako može usporediti u izvornicima i uočiti da su kod Šutića rečenice identične onima iz studije M. Kasapović objavljene 18 godina ranije, navedene bez navodnika ili bilo kakve korektne reference uobičajene u akademskom svijetu. Rikerovo pogrešno napisano ime kao ‘Reiker’ također je indikativno za metodologiju rada: Šutić je najvjerojatnije prepisivao stvari o kojima nema pojma i imena autora za koje nije čuo niti je išta pročitao od onoga što su napisali, napisao je Petković u časopisu ‘Političke analize’, prenosi Faktograf.

Slično kao i bivši ministar Pavo Barišić, Šutić se branio tvrdnjom da je fusnota s navedenim izvorom izostavljena slučajno.

–  Nije vam to stvar prepisivanja. Pa kolegica Kasapović je iznad svih nas, nije da se s njom uspoređujem. Može nam poslužiti kao osoba koja nas može educirati. I nije jedina, uvijek gledate što su pisali iskusniji kolege. Nešto se uzimalo iz njezine knjige, na jednom mjestu je stavljena fusnota, a na drugom je nije bilo. Ne znam jesam li ja propustio staviti fusnotu ili je pogriješila tiskara kad je tiskala knjigu. Ako je bila greška, ja sam pogriješio. Ali još su mi nešto izostavili kad su tiskali knjigu, rekao je Šutić za Portalnovosti.com krajem prošle godine.

Inače, piše Faktograf, i sama je dekanica Ružić uhvaćena u prepisivanju i to ni manje ni više, nego Programa rada Veleučilišta s kojim se javila na natječaj za posao. Naime, dijelove Programa ‘posudila’ je od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi, a na jednom je mjestu u svom Programu zaboravila promijeniti ime institucije na koju bi se program trebao odnositi, pa je umjesto Gospića u tekstu ostala Požega.

Neobičan poklon: Dekanica Veleučilišta u Gospiću predsjednici darovala prokazani plagijat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap