Pretraga

Neobične činjenice o obrazovanju s cijelog Globusa

A- A+

Obrazovanje primjenom modernih tehnologija poprima neki drugi izgled. U Hrvatskoj već dvije škole imaju informatički potpuno opremljene učionice, a i u drugim obrazovnim institucijama računala dobivaju sve važniju ulogu. No i diljem naše planete, u obrazovnim se sustavima događaju raznovrsne inovacije ili su već dio dugogodišnje tradicije školstva. Više o njima i drugim neobičnim činjenicama iz škola, fakulteta i na rubu njih donosimo u tekstu.

Tradicionalne znanosti i način njihova izučavanja odavno nisu usamljene. Tako u nekim zemljama postoje visoke škole za pivarstvo ili pripravu brze hrane, u drugima učenici i studenti borave u spartanskim internatima. Donosimo općenito zanimljive činjenice o obrazovanju te neke posebnosti iz ovog područja s različitih dijelova Globusa.

Izdvojeni članak

Neobični magistarski smjerovi diljem svijeta

 • Didaskaleinofobija je neobjašnjiv i ekstreman strah od odlaska u školu. No ipak, nemojte ga sami sebi dijagnosticirati pred roditeljima i profesorima kako biste njime opravdali neizvršavanje školskih obveza.

 • Većina japanskih škola nema domare i čistače. Učenici naizmjenično čiste hodnike i učionice kako bi se na ovaj način učili moralu i disciplini.

 • Običnom grafitnom drvenom olovkom je moguće prosječno napisati 45 tisuća riječi ili povući vodoravnu liniju dugu 56 kilometara.

 • Kanadski University of Victoria nudi svojim studentima na izbor smjer na kojem se izučava ‘znanost o Batmanu’!

 • U Južnoj Koreji možete pohađati magisterij iz taekwondoa i golfa.

Izdvojeni članak

Ako završite doktorat u Finskoj, dobit ćete šešir sa zlatnim amblemom i mač!

 • U Finskoj, čiji se obrazovni sustav smatra jednim od najrazvijenijih u svijetu, djeca kreću u školu s najmanje sedam godina, a njihova se postignuća ne mjere ni na koji način prvih šest godina pohađanja nastave.

 • Najstarija osnovna škola u Hrvatskoj je ona Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicima, koja je sljedbenica ‘pučke učione’ otvorene davne 1480. godine. Dakle u Varaždinskim je Toplicama prije bila škola, nego Columbo u Americi!

 • U Etiopiji ljetni praznici traju najmanje 12, a u pojedinim dijelovima zemlje čak 15 tjedana.

 • Najstarije sveučilište svijeta je Sveučilište Al – Karaouine, koje se nalazi u marokanskom gradu Fesu. Utemeljeno je davne 859. godine.

 • U SAD-u svakog dana 480 tisuća popularnih žutih školskih buseva prevozi oko 25 milijuna djece. 

 • Najveća škola na svijetu po broju učenika je City Montessori u Lucknowu u Indiji. Osnovao ju je 1959. godine Mahatma Ghandi, a školu pohađa oko 32 tisuće učenika. Usporedbe radi na cijelom Sveučilištu u Splitu studira nešto preko 21 tisuću studenata.  Dodajmo i da najveću srednju školu u Hrvatskoj, odnosno onu Isidora Kršnjavoga u Našicama pohađa oko 1350 učenika.

Neobične činjenice o obrazovanju s cijelog Globusa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap