Pretraga

Neslavni rekord za pokrit’ se po glavi: Hrvatski 15-godišnjaci opijaju se najviše u Europi

A- A+

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje europskih 15-godišnjaka vezano uz konzumaciju alkohola, otkrilo je iznimno zabrinjavajuće podatke za Hrvatsku. Naime, naši 15-godišnjaci zauzimaju neslavno prvo mjesto u Europi po tjednoj konzumaciji alkohola. Njih 33 posto svaki tjedan pije alkohol, a takav se trend protekom vremena ne smanjuje.

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, provedeno tijekom 2013. i 2014. godine u 36 europskih zemalja, pokazuje alarmantne podatke za Hrvatsku. Prateći ponašanje vezano uz konzumaciju alkohola 15-godišnjaka u Europi, istraživanje kazuje kako upravo hrvatski adolescenti u tome prednjače među svojim europskim vršnjacima.

Naime, rezultati pokazuju kako čak 33 posto naših 15-godišnjaka pije alkohol svaki tjedan. To je ujedno i najveći postotak u Europi; Hrvatsku slijede Malta (32%), Italija (31%) i Mađarska (29%).

Screenshot: Svjetska zdravstvena organizacija

S obzirom na to da je istraživanje provedeno u tri ciklusa u periodu između 2002. i 2014., podaci pokazuju da protekom vremena u Hrvatskoj nije došlo do smanjenja tog visokog postotka u periodu od 12 godina. S druge strane, u većini europskih zemalja došlo je do pada tjedne konzumacije alkohola 15-godišnjaka u promatranom razdoblju.

Hrvatski 15-godišnjaci, uz svoje estonske, grčke i mađarske vršnjake, prednjače i u dobi kada prvi put konzumiraju alkohol. Njih čak 46% prvi put ga konzumira s 13 ili manje godina života.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je alkohol, zbog svoje dostupnosti, najčešće korišten psihoaktivan opijat među adolescentima. Upozoravaju i kako konzumacija alkohola u adolescentskoj dobi, pogotovo ona riskantna (učestalo opijanje i rana ‘inicijacija’), ima značajne psihološke, društvene i fizičke posljedice za zdravlje mladih osoba.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap