Pretraga

Neviđena scena u osječkoj školi: Učenik izvadio skalpel i prijetio da će ubiti kolege i sebe

A- A+

U osječkoj Osnovnoj školi Tin Ujević ovoga tjedna vlada izvanredno stanje. Cijeli 5.B razred od jučer bojkotira nastavu zbog problematičnog razrednog kolege koji, prema riječima roditelja učenika, sustavno maltretira njihovu djecu. Sve je kulminiralo u srijedu, kada je učenik na satu tehničke kulture izvadio skalpel iz pribora za rad, stavio ga sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku. Ovaj je incident 12-godišnjaka samo posljednji u nizu, njime se bavio i Centar za socijalnu skrb, a škola je nemoćna.

U osječkoj Osnovnoj školi Tin Ujević, 5.B razred od jučer bojkotira odlazak na nastavu. Učenici, prema riječima roditelja, već godinama trpe nasilje od svog 12-godišnjeg razrednog kolege F.K., a sve je kulminiralo u srijedu scenom primjerenom za horor, a ne osnovnoškolsku učionicu.

Stavio skalpel sebi pod grlo, potom i drugom učeniku

Kako javlja Glas Slavonije, F.K. je u srijedu na satu tehničke kulture izvadio skalpel iz pribora za rad i najprije ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku.

Izdvojeni članak

12-godišnjaka brutalno pretukli razredni kolege: Mama tvrdi da škola štiti nasilnike, a ravnatelj da nasilja dosad nije bilo

– Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dječaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu potom prijetio da će ga pretući i cijelo je vrijeme imao skalpel u ruci, ispričala je majka Jadranka Gaće, a majka Sandra Štiks istaknula je kako su dosada imali razumijevanja za tog učenika, ali da tome više neće biti tako jer im nitko ne može jamčiti sigurnost njihove djece u školi.

Prema riječima roditelja, problematični učenik ima povijest maltretiranja razrednih kolega. Pričaju kako je prošle godine od jedne od učenica tražio da skine majicu dok je prolazila pokraj toaleta i otkopčao patent svojih hlača, tijekom pohađanja drugog razreda jednu je učenicu pretukao, a jednoj je učenici ušao u toalet, skinuo si hlače i gaće te tražio da ga dira po spolovilu. Istoj učenici je, tvrdi njezina majka, u srijedu pod satom tehničke kulture prijetio da će joj iskopati oči, kad je nakon skalpela uzeo škare u ruke.

Roditelji odlučili da do daljnjega neće slati djecu na nastavu

Ovotjedni ispad na satu tehničkog bila je kap koja je prelila čašu roditeljima koji su odlučili poduzeti radikalne mjere.

Izdvojeni članak

Sutra nemate prvi sat nastave? Zbog nasilja nad vjeroučiteljem ovoga će puta markirati profesori

– Nitko nam ne može jamčiti sigurnost naše djece i stoga smo odlučili da na nastavu neće ići do daljnjega, sve dok se problem ne riješi, rekla je majka Mirela Čondrić Glasu Slavonije. Roditelji su odmah nakon incidenta u srijedu zatražili sastanak s ravnateljicom i obavijestili je da djecu do daljnjeg neće puštati na nastavu, sve dok se F. K.-a ne udalji iz blizine njihove djece.

Kako kaže defektologinja škole Barbara Paulus, škola je već tražila da F.K. pohađa poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju, što je organizirano u Osnovnoj školi “Vijenac”. No takav odjel ne postoji za razredu, već samo za predmetnu nastavu i potrebno je pričekati rujan sljedeće godine da se za F.K.-a oslobodi prostor.

Iz škole se 20-ak puta obraćali nadležnima: Učeniku ne mogu zatvoriti vrata, ali ravnateljica apelira na hitno rješavanje situacije

Izdvojeni članak

Vjeroučitelj koji bi strijeljao i nabijao glave na kolce tužio školu zbog otkaza i izgubio spor

Osim toga, Centar za socijalnu skrb Osijek podnio je u siječnju ove godine prijedlog Općinskom sudu radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s djetetom i povjeravanje drugoj osobi. Sud je to odbio smatrajući kako nema pretpostavki za izricanje predložene mjere CZSS-a, temeljeno na iskazima svjedoka.

Ravnateljica škole Jasenka Vajdić ističe kako je potrebna majčina suglasnost da bi učenik dobio nastavu u kući, no da ona odbija bilo kakvu suradnju sa školom.

– On ima svoju dijagnozu, no mi nismo sigurni u kojoj je fazi liječenja, prima li terapiju i slično. Sigurno smo se 20-ak puta obraćali svim nadležnima, čak i održali tri multisektorska sastanka. Moram naglasiti kako ne možemo njemu zatvoriti vrata škole, no 21 učenik u istom razredu ima traume. Napravit ćemo sve da zaštitimo sve učenike, svih dvadeset dvoje, jer to je naša zakonska obveza, ali treba hitno naći rješenje za ovu situaciju, kazala je Vajdić.

Neviđena scena u osječkoj školi: Učenik izvadio skalpel i prijetio da će ubiti kolege i sebe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap