Pretraga

Nevjerojatno je čime se koriste kako bi rastjerali mlade

A- A+

Kampanje organizacija za ljudska prava već godinama upozoravaju na uređaj koji je napravljen kako bi rastjerivao mlade s njihovih večernjih okupljališta. ‘The Mosquito’ je u šest godina ugrađen na tri i pol tisuće lokacija nakon što je glasanjem Europski parlament odobrio njegovu prodaju 2008. godine. Vijeće Europe je uz organizacije za ljudska prava 2010. savjetovalo promjenu te odluke, ali i danas je njegova prodaja dozvoljena u cijelom svijetu.

‘The Mosquito’ proizvodi zvuk koji mogu čuti samo mlađi od 25 godina. Iako je procijenjeno da djeca ispod 13 nemaju smetnje, Vijeće Europe je objavilo dokument u kojem se savjetuje njegova zabrana , a između ostalog, istaknuli su kako čak i bebe negativno reagiraju na neugodnu frekvenciju koju proizvodi.

Godinu prije početka prodaje 'The Mosquito' je proglašen inovacijom godine

Policija engleskog okruga Merseyside 2007. proglasila je ovaj antivandalski uređaj najboljom inovacijom godine koja im pomaže u efikasnijem rastjerivanju mladih s ilegalnih okupljališta.

Organizacija Liberty protivi se ‘krivom načinu koji stvara podjele’

Udruge koje se bave pravima mladih već nekoliko godina upozoravaju na ovaj uređaj. Britanska organizacija Nacionalno vijeće za građanske slobode, poznata pod nazivom ‘Liberty’, predvodi kampanju kojom žele zabraniti njegovu uporabu.

Kao i Europsko Vijeće, smatraju da takav način rješavanja vandalizma diskriminira i ponižava mlađi dio populacije.

‘Liberty’ ističe kako je to kontraproduktivan odgovor na antisocijalno ponašanje koji demonizira mlade ljude i stvara podjele umjesto međusobno razumijevanje i poštovanje.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Odlukom Europskog parlamenta omogućena prodaja uređaja

U Europi je prodano oko tri i pol tisuće ‘The Mosquito’ uređaja. On je još uvijek najpopularniji u Velikoj Britaniji, njegova prodaja stalno raste, a nedavno je ugrađen na nekoliko dječjih i sportskih igrališta u američkom gradu Philadelphia.

Skupština Europskog vijeća može samo preporučiti nacionalnim i lokalnim vlastima da zabrane njegovu uporabu , a jedino Europski parlament ima dovoljno moći prekinuti prodaju uređaja za rastjerivanje mladeži na razini cijele unije. Neke nacionalne vlasti razmišljale su o tom koraku, ali i dalje se drže glasanja kojim je Parlament još 2008. godine odlučio kako nema potrebe za zabranom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap