Pretraga

Nezaposleni, pozor: Besplatno se usavršite i za to vrijeme primajte plaću

A- A+

Velik broj nezaposlenih nije svjestan kako na raspolaganju ima mogućnost korištenja mjere aktivne politike zapošljavanja pod nazivom obrazovanje nezaposlenih osoba. Pomoću ove mjere polaznici se mogu uključiti u programe osposobljavanja, prekvalifikacije ili usavršavanja, i time svoje kompetencije prilagoditi potrebama tržišta rada i povećati svoju zapošljivost. Evo što sve trebate znati o ovoj mjeri.

Jedna od devet mjera aktivne politike zapošljavanja koju provodi Ministarstvo rada jest i obrazovanje nezaposlenih osoba. Cilj je mjere povećati zapošljivost takvih osoba, te smanjiti nesrazmjer ponude i potražnje na svim razinama tržišta rada. Nezaposlene se osobe uključuju u programe osposobljavanja, prekvalifikacije ili stručnog usavršavanja obrazovnim ustanovama koje se biraju temeljem javne nabave.

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

Tko sve može koristiti mjeru? 

Osobe koje shvate da im nikako ne uspijeva pronaći posao mogu same zatražiti uključivanje u program obrazovanja, a nezaposlena osoba može biti uključena u obrazovanje ukoliko je obrazovni program sukladan utvrđenim potrebama tržišta rada i psihofizičkim mogućnostima te osobe. 

Osobe sa završenom osnovnom školom uključuju se u programe osposobljavanja u kojima stječu praktične vještine (npr. pomoćni kuhar), dok se u prekvalifikaciju uključuju osobe s najmanje završenom trogodišnjom razinom obrazovanja, jer je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar). Programi specijalističkih usavršavanja su specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela).

Planovi obrazovnih programa ovise o potrebama lokalnog tržišta rada i stanju u evidenciji nezaposlenih. Osoba koja je uključena u neki oblik obrazovanja ne briše se za vrijeme trajanja istog iz evidencije nezaposlenih.

Izdvojeni članak

Objašnjavamo tko i kako može koristiti mjere potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje

Naknada i putni troškovi 

Prosječno trajanje ove mjere je šest mjeseci, a svi troškovi obrazovanja u potpunosti su podmireni. Svaki korisnik ove mjere ima pravo na novčanu pomoć u visini 50 posto minimalne plaće umanjene za obvezna osiguranja. Osim toga, polazniku su plaćeni i troškovi prijevoza, a u iznosu od najviše 1.200 kuna. 

Polaznik sa Zavodom sklapa ugovor i obavezan je redovito pohađati nastavu i položiti ispit, te po završetku obrazovanja mora prihvatiti ponuđeno zaposlenje. 

Više o novostima u mjeri stručno osposobljavanje za rad saznajte ovdje, a sve o mjerama potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje možete pročitati na linku. Od ovog je tjedna aktivan i portal Mjere.hr, na kojemu se možete informirati o svih devet mjera aktivne politike zapošljavanja.

Copy link
Powered by Social Snap