Pretraga

Nezavisna lista mladih nakon 20 godina ‘srušila’ HDZ u maloj dalmatinskoj općini

A- A+

Na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u Vrgorcu, održanim u nedjelju Nezavisna lista mladih je osvojila najviše glasova te tako možda doskočila lokalnom HDZ-u koji je načelu ovog gradića preko 20 godina. No dolazak na čelo će ovisiti i o poslijeizbornim udruživanjima, budući da nijedna stranka nema većinu. Štoviše razlika u glasovima između spomenute liste mladih te koalicije HDZ-HSS-HDS je svega 17 glasova.

Foto: Facebook

Višemjesečna kriza vlasti u općini Vrgorac dovela je do održavanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće. Na njima su ‘debitanti’, Nezavisna lista mladih osvojili najviše glasova te se tako doveli u poziciju da svrgnu s vlasti HDZ, koji je na čelu ovog gradića preko 20 godina. No konačna slika Gradskog vijeća znat će se nakon postizbornog udruživanja, koje će biti nužno, budući da nijedna opcija nema većinu.

Izdvojeni članak

Student ekonomije nogometni travnjak zamijenio gradonačelničkom foteljom

Prema prvim i neslužbenim informacijama, Nezavisna lista mladih je osvojila 1053 glasa (33,15 posto), a koalicija HDZ-HSS-HDS 1036, piše Dalmacija News.

Slijede ih na trećem mjestu SDP s osvojenih 618 glasova (19,46 posto), četvrti je HNS s 240 glasova, a peti HSP s 229.

Iz toga proizlazi da su Nezavisna lista mladih i HDZ-ova koalicija osvojile po pet mandata za Gradsko vijeće, SDP tri, a HNS te HSP po jedan.

Kako spomenuti izvor navodi, nagađa se da će SDP i HNS dati podršku listi s najviše glasova pa se na ove izbore može gledati kao na pobjedu lijeve struje, mada rezultat Socijaldemokrata i nije osobit.

Na kraju dodajmo da je do krize vlasti došlo kada se vijećnik HSP-a Ante Starčević priključio oporbi, koja je bojkotirala sjednice Gradskog vijeća, tako da se tri mjeseca nije mogao skupiti kvorum.

Članovi Nezavisne liste mladih su se putem interneta zahvalili svojim biračima na ukazanom povjerenju i obećali da će sve učiniti da ih ne razočaraju. Najavili su promjene u Vrgorcu koje imaju cilj poboljšanje života u gradu.

Dodajmo da je nakon Metkovića i Omiša, ovo treća pobjeda nezavisne liste odnosno kandidata na hrvatskom jugu, koji se izgleda pomalo budi iz dvostranačke političke podjele.

Nezavisna lista mladih nakon 20 godina ‘srušila’ HDZ u maloj dalmatinskoj općini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap