Pretraga

Ni karantena ih nije omela: Neki učenici bez obzira na situaciju odrađuju svoju praksu

Ni mjere Stožera civilne zaštite neće spriječiti učenike obrtničkih zanimanja da završe svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ravnatelji su im, naime, osigurali alternativni oblik pohađanja praktične nastave. I dok učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole praksu odrađuju online, njihove kolegice iz Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb friziraju i šminkaju svoje ukućane.

Screenshot: Youtube

– I za vrijeme rata se završavala škola pa ne vidim zašto ne bi i sad, odlučno kaže Anto Vidović, ravnatelj zagrebačke Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Čim je Stožer krenuo sa sigurnosnim mjerama, iz Ministarstva su, priča Vidović, upozorili škole da ne šalju učenike na praksu, kako bi ih zaštitili od zaraze.

Međutim, škola je tad smislila alternativni plan praktične nastave.

– Učenici od doma prate nastavu i uredno ispunjavaju svoje mape. Primjerice, zidari računaju koliko je materijala potrebno da bi se izradio neki zid (jer je to nešto što im u svakodnevnom radu inače treba i što bi inače radili na praksi), a kako se zida gledaju na videu, pojašnjava Vidović.

Cjeloživotno obrazovanje spasit će situaciju

Iako priznaje da to nije najsretniji oblik nastave, bolji je, kaže, od toga da se ništa ne napravi.

– Morate znati da i inače, u klasičnom načinu obrazovanja, imate učenike koji ne izvršavaju zadatke koje bi trebali. Svi oni koji će htjeti raditi, to će već morati naučiti u prvim danima, a kad govorimo o maturantima, oni su dio već i svladali, ističe ravnatelj.

Spas od situacije vidi u činjenici da se sve više promiču cjeloživotno obrazovanje i rad na sebi.

Zašto bi igdje na praksu, kad doma imaju mamu i baku?

S druge strane, Darinka Štampar, ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge kaže kako njezini učenici prasku obavljaju od kuće.

– Svi naši učenici imaju vlastiti pribor za rad te nema većih problema s izvođenjem nastave. Frizerke friziraju svoje ukućane, majkama boje kosu, šišaju braću, a svi imaju i lutku za praktičnu nastavu, priča ravnateljica.

Dodaje kako kozmetičari i pedikeri također ‘imaju na kome raditi’, ali i kako škola izlazi u susret učenicima kojima je na primjer lutka ostala u učeničkom domu i sada ne mogu do nje.

Također, prilikom izvođenja prakse paze na količinu materijala pa tako učenici, i zbog sigurnosti zdravlja svojih modela, neće mamama svaki drugi tjedan iznova bojati kosu.

– Neki dan imali su lekciju ‘dezinfekcija radnog prostora’, koja im je u ovim trenucima došla kao naručena, ističe Štampar kroz smijeh.

A neki su vrijeme kod kuće pametno iskoristili.

– Nekoliko učenika već nam je predalo završne radove. Jako sam sretna što su se potrudili sve napraviti puno prije roka, pohvalila ih je ravnateljica.

MZO: Potičemo nastavnike da budu kretivni

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako se praktična nastava, kako u školi, tako i kod poslodavaca odgađa do daljnjega te kako su ravnatelji dužni obavijestiti poslodavce da se ista kod njih obustavlja.

– Za sada se naglasak uglavnom stavlja na općeobrazovne i strukovno-teorijske predmete i njihove sadržaje. Na taj će se način osloboditi nastavni dani za praktičnu nastavu kada se učenici vrate u škole, kažu iz MZO.

Međutim, ističu kako potiču strukovne nastavnike da osmisle kreativna rješenja u mjeri u kojoj je to moguće i u nastavi na daljinu. A nasreću, vidjeli smo na primjerima, ima i takvih.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ni karantena ih nije omela: Neki učenici bez obzira na situaciju odrađuju svoju praksu
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap