Ni škola u kojoj je bila zaposlena pomoćnica ministrice obrazovanja neće sudjelovati u eksperimentalnom programu MZO-a

‘Škola za život’ eksperimentalni je program Ministarstva znanosti i obrazovanja, a za sudjelovanje u njemu škole su se imale priliku prijaviti sve do 15. ožujka. U Ministarstvu ističu kako je interes za sudjelovanje u njihovu pilot-projektu bio velik, no, statistika kaže drugačije – na javni poziv prijavilo se svega 10 posto srednjih i 17 posto osnovnih škola. Među onima koji su odlučili kako u eksperimentu Ministarstva neće sudjelovati je i Osnovna škola Veliki Bukovec, čija je bivša zaposlenica pomoćnica ministrice obrazovanja, Lidija Kralj.

Screenshot: Google Maps; HRT

Eksperimentalni program MZO-a, ‘Škola za život’, s provedbom bi trebao započeti od iduće školske godine. U srednjim školama provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u opće obrazovnim predmetima. U prvim i petim razredima osnovne škole u eksperimentalni program provodit će se u svim nastavnim predmetima, a u sedmim razredima iz biologije, kemije i fizike.

Gimnazija koju je pohađala i u njoj predavala ministrica Divjak, odbila sudjelovati u eksperimentalnoj 'Školi za život'

Prema planu Ministarstva, u programu će sudjelovati oko šest tisuća učenika.

No, kako smo pisali, među njima neće biti učenici gimnazije koju je pohađala i u kojoj je bila zaposlena ministrica Blaženka Divjak. Sudjelovati u eksperimentalnom programu MZO-a neće niti Osnovna škola Veliki Bukovec, čija je djelatnica bila Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja, a inače i članica radne skupine za kurikulum informatike.

Drago nam je čuti da je za provođenje eksperimentalnog programa “Škola za život” toliko škola pokazalo interes. Vjerujem da znate da je Osnovnoj školi Veliki Bukovec odobren projekt “Od 3 do 300” u sklopu poziva Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog obrazovanja koji je u provedbi i trajat će do 29.11.2019. godine. U projekt se uključilo 23 učitelja iz naše škole (u projektu sudjeluju i OŠ Andrije Pamovića iz Rasinje i OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca), ukupno 47 učitelja. Budući da smo isplanirali puno edukacija za učitelje te niz različitih aktivnosti s učenicima, a s željom da što kvalitetnije sudjeluju u našem projektu, učitelji su odlučili da se nećemo prijaviti za provođenje eksperimentalnog programa “Škola za život”. Svi zajedno podržavamo uvođenje najavljenih promjena u obrazovanje i nadamo se da će se one i ostvariti, odgovorila nam je na upit o razlozima neodazivanja javnom pozivu ravnateljica OŠ Veliki Bukovec, Željka Marković-Bilić.

Napomenimo kako u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’ neće sudjelovati niti zagrebačka OŠ Tin Ujević i to zato što odluka o sudjelovanju u programu nije dobila podršku Vijeća roditelja. Ovo spominjemo jer je predsjednik Vijeća roditelja te škole također zaposlenik Ministarstva obrazovanja, a riječ je o državnom tajniku Matku Glunčiću. Glunčić je ujedno i kandidat za mjesto novog voditelja reforme školstva. U svojstvu roditelja, naime, Glunčić je drugim roditeljima čija djeca pohađaju tu školu poslao pismo u kojemu je nabrojao razloge zbog kojih smatra da se škola ne bi trebala uključiti u eksperimentalni program ‘Škola za život’. Pri sastavljanju tog pisma pretendent za mjesto ‘šefa’ reforme školstva u velikoj je mjeri prepisivao iz naših tekstova, a ti su postupci u znanosti poznatiji kao plagiranje, o čemu više možete čitati ovdje.

‘Ogroman odaziv’ na ‘Školu za život’, kojim se Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih dana pohvalilo, baš i nije tako ogroman. Naime, od ukupnog broja matičnih osnovnih škola, prijavilo se njih 17 posto, a od srednjih škola u Hrvatskoj, u ‘Školi za život’ želi sudjelovati njih svega 10 posto. O kojim je školama riječ, provjerite na ovoj poveznici.

Odgovori