Pretraga

Nije sve bilo crno: Sedam pozitivnih priča o mladima koje su obilježile prošlu godinu

A- A+

I dok su neki s nestrpljenjem dočekali 2020. i što prije žele zaboraviti prošlu godinu, to sigurno nije slučaj s ‘pozitivcima’ čije su priče obilježile tu 2019. Budući da je interes za pozitivne priče  daleko manji od onoga za vijesti iz crne kronike, podsjećamo vas na sedam najljepših priča mladih osoba iz 2019. na koje možda niste ‘kliknuli’, a svakako su toga vrijedne.

Od dobitnica Nagrade Luka Ritz preko najuspješnijih učenika u prošloj godini do velikih prosvjeda mladih za klimu – ovo su pozitivne priče koje su nas nadahnule u 2019.

Nagrada Luka Ritz otišla u Pazin i Vinkovce

U spomen na Luku Ritza, maturanta kojeg su 2008. godine nasmrt pretukli huligani, svake se godine dodjeljuje nagrada učenicima koji u svojoj zajednici promiču toleranciju i pomažu njegovati školu bez nasilja. Prošle su godine tu nagradu dobile dvije učenice – Nika i Magdalena. Nika Rusijan, učenica je sedmog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu.

– Nika je nekoliko puta pokazala da je emocionalno zrela i osjetljiva na razredne situacije, a posebice učenika prema učeniku ili u odnosima učenika i učitelja. Nika je uvijek spremna pomoći slabijim učenicima u učenju, ali i učiteljima u školskim, razrednim i nastavnim aktivnostima. Nika sprječava konflikte, sudjeluje u rješavanju sukoba te druge potiče na nenasilno rješavanje sukoba, stoji u obrazloženju.

Uz Niku, nagradu je dobila i Magdalena Dakić, učenica četvrtog razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima.

– Temeljne vodilje u Magdaleninu poimanju djelovanja mladih su: marljivost, inventivnost, kreativnost, entuzijazam, tolerancija, prihvaćanje i poštovanje različitosti te altruistički nagon za pomaganjem. Magdalena volontira u Rehabilitacijskome centru „Mala Terezija“ s osobama s intelektualnim i fizičkim teškoćama, a u Centru za zlostavljanu i zanemarivanu djecu pomaže učenicima u rješavanju školske zadaće, pomaže u podizanju samopoštovanja i samopouzdanja te usvajanju osnovnih kulturnih i komunikacijskih vještina.

Foto: www.mzo.hr

Najbolji učenik u 2019. je Krešimir Nežmah

Netom prije završetka prošle nastavne godine Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je popis dobitnika Oskara znanja. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje najuspješnijim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih natjecanja i onima koji su na međunarodnim natjecanjima postigli neko od prva tri mjesta. Na popisu se nalazi mnogo imena, a jedno od njih ponovilo se najveći broj puta – Krešimir Nežmah. Miočanin je prošlogodišnji rekorder po broju osvojenih Oskara znanja; dobio ih je čak pet! Pobijedio je na dva državna natjecanja i osvojio tri medalje na međunarodnim natjecanjima u matematici i informatici.

– Nikad mi nisu stvari na nastavi bile preinteresantne, iako nikad mi nije ni bio problem naučiti što je već trebalo. Do petog ili šestog razreda sam volio igrati igrice na računalu s prijateljima iz razreda. Još od početka škole se sjećam da sam bio dosta upućen u matematiku i takve stvari, a dio toga sam pokupio u razgovorima s tatom koji je završio matematiku na PMF-u, započinje svoju priču Krešimir, a ostatak nje možete pročitati na ovoj poveznici.

Najboljoj maturantici 5.000 dolara, najboljem u informatici 5.000 eura

Nagrada Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara, koja se dodjeljuje za najbolji uspjeh na ispitima mature iz Fizike i Matematike, u 2019. otišla je u ruke maturantice splitskog MIOC-a, ovoga puta Ive Barać. Iva je jedina maturantica koja je na ta dva ispita postigla stopostotni rezultat, a ujedno i jedina u generaciji koja je dva ispita riješila bez greške.

– Teško bi se bilo pripremiti za ovakav rezultat na maturi u par mjeseci. Moja priprema je trajala četiri godine i na ovo sada gledam kao na nagradu za godine marljivog rada, rekla nam je splitska maturantica o kojoj više možete čitati ovdje.

Osim Ive, nagradu od 5.000 eura dobio je maturant Marko Rajković iz III. gimnazije Osijek. Nagradu Sokač prošle je godine prvi puta dodijelio doajen hrvatske informatike, Boris Sakač, pogađate – za uspjeh na ispitu iz Informatike. Osječanin Marko taj je ispit riješio bez greške.

– Najviše se i jesam pripremao za maturu iz Informatike putem tih brojnih natjecanja pa tako uoči samog ispita i nisam previše vježbao. Odradio sam ispite iz prethodnih godina i to je bilo to. Više sam se pripremao za Hrvatski i Engleski, otkriva Marko, a što nam je još imao za reći o sebi i svome uspjehu pročitajte na linku.

Varaždinac Ilija među najboljim studentima Cambridgea

Već smo spomenuli kako je lani najviše Oskara znanja zaradio miočanin Krešimir. Godinu prije to je pošlo za rukom Iliji Srpku, bivšem učeniku Prve gimnazije Varaždin, danas studentu na Cambridgeu. Upravo nas je u 2019. obradovala vijest kako je Ilija prvu godinu završio je s najvišom mogućom ocjenom i plasirao se u 7% najboljih studenata na smjeru na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta.

– Ukupno sam na cijelom smjeru završio 38. od 604 studenta, što je 94. percentil, odnosno po rezultatima sam u 7% najuspješnijih studenata. U cjelini, jako sam zadovoljan, trudio sam se cijele godine, puno sam naučio i sretan sam s time kako je sve prošlo. Dogodine mogu ciljati i biti u top 10 studenata, ispričao je Ilija, a više možete čitati ovdje.

Najbolju srednjoškolsku ideju u 2019. ima dvojac iz III. gimnazije Split

U svibnju 2019. zaključeno je VII. izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr. U nikada većoj konkurenciji u finale se plasiralo deset najboljih timova iz škola diljem Hrvatske. Svoje ideje predstavili su pred peteročlanim žirijem, a pobjedu je odnio tim III. gimnazije Split kojeg čine učenici Duje Štolfa i Antonio Nikolić. Njihov projekt bio je Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT. Pobjednici su nagrađeni studijskim putovanjem na destinaciju u Europi i besplatnom mentorskom i edukacijskom podrškom Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER.

Shvativši da se razvrstava tek mali dio opada, konkretno samo 15 % u Hrvatskoj, Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split došli su na ideju pametnog spremnika koji će otpad razvrstavati uz pomoć umjetne inteligencije. Iako slični spremnici već postoje, oni imaju svoje mane, tvrde splitski kreativci. Najveća im je previsoka cijena.

Duje i Antonio već su izradili dio prototipa koji prepoznaje vrstu otpada i kažu – može se koristiti bilo gdje – od ureda do javnih površina. Uz to što koristi solarne ploče, ovaj pametni spremnik može služiti i kao hotspot. Prototip koji za sada prepoznaje oko 80% otpada, Splićani su razvijali između četiri i pet mjeseci, a dio sredstava za razvoj dobili su i od Splitsko-dalmatinske županije.

– Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ pobjede možda je bio stupanj do kojeg smo mi već razvili projekt i njegova primjenjivost, izjavili su nakon pobjede Duje i Antonio, a što su nam još otkrili pročitajte na poveznici.

Vukovarci koji su svoj grad pretvorili u ‘pametni’

Još jedna ekipa inovatora može se svrstati u najpozitivnije priče 2019. Pametni parking koji vam već kod rampe govori koliko je mjesta slobodno, javna rasvjeta uz rijeku koja se automatski pali kada prolaze šetači i pametni semafor koji sam zna kada upaliti crveno – ne, nije to grad iz znanstveno-fantastičnog filma. To je Vukovar kakvog su osmislila i na svojoj maketi dizajnirala četvorica srednjoškolaca.

Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura genijalci su iz Gimnazije Vukovar. U svrhu prijavljivanja na donacijski natječaj Generacija Next, dobili su zadatak osmisliti pametni grad pa su svoj Vukovar na maketi transformirali u jedan takav. Njihov projekt Vukovar: Our view of a smart living pobijedio je u prvom krugu natječaja, bili su pobjednici i u kategoriji obrazovanja na svjetskom sajmu inovacija u Milanu, Arduino Day Community Challenge 2019. te su osvojili drugo mjesto na Ideji godine 2019. 

No, nisu na tome stali, kako smo nedavno pisali. Vrlo brzo nakon ovog, osmislili su i novi projekt ‘Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu’. Riječ je o pametnoj napravi koja ažurno prikuplja podatke o budućim potresima, odnosno prati podrhtavanja tla i u stvarnom vremenu putem šalje podatke na internet.  Dobar glas o njemu proširili su vukovarski gimnazijalci i izvan granica Lijepe naše, sudjelovanjem na najvećem europskom i jednom od najvećih svjetskih sajmova inovacija Maker Faire Rome – European edition 2019. Na sajam u Rim putovali su učenici Matija Hardi i Marko Macura u pratnji mentora i nastavnika Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića.

Prosvjedi mladih za klimu

Među najistaknutijim pričama o mladima, ako ne i najistaknutija ona je o prosvjedima mladih za klimu. Sve je započelo još u 2018. Tada šesnaestogodišnja Šveđanka Greta, započela je s prosvjedima ispred švedskog parlamenta, pokušavši tako upozoriti da je krajnje vrijeme za poduzimanje akcija po pitanju klimatskih promjena. Zbog svojih poduhvata nominirana je lani za Nobelovu nagradu za mir, a osvojila je i Timeovu titulu za osobu godine.

Tijekom 2019. pridružili su joj se vršnjaci diljem svijeta, koji su u svojim zemljama prosvjedovali svakog petka, bojkotiravši tako nastavu uz poruku kako nema smisla učiti ako neće biti budućnosti u kojoj će svoja znanja moći koristiti. Nastao je time veliki pokret mladih, Fridays for Future, kojemu su se pridružili i mladi u Hrvatskoj. Prvi Globalni prosvjed mladih za klimu u Hrvatskoj je održan 15. ožujka. U Zagrebu ga je inicirala 17-godišnja Laura Skala.

– Samostalno ne mogu učiniti ništa kako bih zaustavila proces zagrijavanja Zemlje i njegove mnogobrojne popratne posljedice kojima je već sad započeto šesto masovno izumiranje. Ono što mogu je pozvati sve one koji su spremni za promjenu da stoje sa mnom i ostatkom svijeta. One koje nisu svjesni, molim da otvore oči i vide kako svijet pred njima gori te da zajedno pritisnemo one odgovorne političare da nešto napokon učine, rekla nam je sada već bivša maturantica Laura.

Osim u Zagrebu, tog 15. ožujka mladi su prosvjedovali u još nekoliko hrvatskih gradova, a kako je to izgledalo pogledajte na poveznici. Prosvjed mladih za klimu u Hrvatskoj je tijekom 2019. održan više puta, posljednji, 29. studenog.

Nije sve bilo crno: Sedam pozitivnih priča o mladima koje su obilježile prošlu godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap