Pretraga

Nije ni munjen ni zbunjen – Matthew McConaughey postao je redovni profesor

A- A+

Matthew McCounaghey svoje fakultetsko obrazovanje završio je na Sveučilištu Texas u Austinu. Sa ovog sveučilišta ističu kako je McConaughey s njima posebno povezan, te je zaslužio novoostvarenu poziciju jer je angažiran oko povećanja kvalitete sveučilišta. Od rujna počinje predavati na The Moody College of Communication, jednoj od sastavnica navedenog sveučilišta.

Matthew McCounaghey

Matthew McCounaghey na Texas Moody

Na Twitter profilu fakulteta objavljeno je da McConaughey od rujna preuzima svoju novu ulogu – onu redovnog profesora. Kolegij na kojem će predavati zove se Script to Screen, piše VT.

Dvoumio se oko toga hoće li studirati pravo ili filmsku produkciju

McCounaghey je originalno iz Teksasa, a njegov je talent otkriven upravo u mjestu gdje je studirao. U Austinu ga je, u jednom baru, otkrio producent Don Phillips, zahvaljujući kojem je dobio ulogu u filmu Dazed and Confused.

VT ističe da McConaughey ima posebnu vezu sa ovim sveučilištem, no vrijedi istaknuti da nije oduvijek planirao ići na njega. Na stranici sveučilišta objavljeno je da je u razgovoru sa studentima objasnio kako je došao do konačne odluke.

Izdvojeni članak

Kim Kardashian postaje odvjetnica, a poznata studentica prava objašnjava zašto je to pozitivna stvar

Naime, prije upisa na fakultet razmišljao je o studiju prava na Southern Methodist Sveučilištu, ali je ipak odlučio ići na Sveučilište u Texas u Austinu – toj je odluci pridonio manji iznos školarine na potonjem sveučilištu.

Studentima želi dati znanje koje im trenutno nije dostupno

Odluka mu nije teško pala, s obzirom da ga je pisanje i izvedba scenarija najviše zanimali. U Teksasu je studirao filmsku produkciju, na kojoj je učio kako funkcioniraju filmski setovi. Navedena akademska podloga sada će mu pomoći pri izvođenju kolegija Script to Screen.

Na kolegiju je jedan od ukupno dva predavača, a cilj im je studentima popuniti rupe u znanju. To se konkretno odnosi na razne promjene koje nastaju tijekom provedbe scenarija u djelo. Na taj će se način studenti upoznati s aspektima filmske industrije koji im na fakultetu najčešće nisu objašnjeni.

– Studenti me pitaju neka nevina pitanja koja me podsjećaju na mene kad sam imao 20 i imao ta ista pitanja, rekao je McConaughey tijekom jednog intervjua.

Izdvojeni članak

Snima se film prema romanu hrvatskog autora s popisa lektire: ‘Otočki’ triler mogao bi biti pravi hit

Osim toga, dodao je kako je razmišljao o tome na koji način znanstveno približiti studentima čaroban proces preobrazbe  scenarija u film.

Smatra da je stvaranje filmova i znanost i umjetnost, na takvo gledište je usredotočen kao profesor

McCounaghey je svojim izjavama sugerirao da je znanje koje se usvaja tijekom pohađanja kolegija iznimno potrebno, pogotovo s obzirom da studentima fali kolegija u kojem se obrađuju ovi aspekti filmske industrije.

On bi i sam zapravo volio da je kao student imao priliku slušati takav kolegij. No, iako nije imao tu priliku, istaknuo je kako mu profesorska pozicija omogućava da studentima približi specifično znanje koje im je potrebno.

Izdvojeni članak

Novi film Quentina Tarantina srušio rekord u domaćim kinima: Kritičari također imaju samo riječi hvale


– Snimanje filmova, pretvaranje riječi sa papira u film je ujedno i znanost i umjetnost – bez obzira na vrijeme ili generaciju. Elementi istine i iskrenog radovanja procesu su bezvremenski, rekao je dalje McConaughey, ističući da će se upravo na tim stajalištima temeljiti njegov rad sa studentima.

S fakulteta otkrivaju kako su jako zadovoljni novim profesorom

McConaughey je još od 2015. bio gostujući profesor na istome kolegiju, zajedno s redateljem Scottom Riceom. No, sada i službeno ima svoju ulogu na fakultetskom odsjeku (Department of Radio-Television-Film).

Na fakultetu se, izgleda, ne planiraju riješiti ovog frajera u idućih 10 dana, već ga planiraju zadržati na duže vrijeme. Zapošljavanje McConaugheyja kao redovnog profesora prokomentirao je dekan Moody fakulteta, Jay Bernhardt.

– Ponosni smo što se profesor McConaughey pridružuje našem prestižnom fakultetu (…) Matthew izuzetno drži do našeg fakulteta i naših studenata, te smo oduševljeni zbog toga što dijeli svoje vrijeme i talent da bi pridonio stvaranju nove generacije medijskih vođa i inovatora, izjavio je Bernhardt u službenom proglasu fakulteta.

Nije ni munjen ni zbunjen – Matthew McConaughey postao je redovni profesor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap