Pretraga

Nije zafrkancija: Maloljetnik pao s bicikla i ozlijedio se, sad mu prijeti visoka novčana kazna

A- A+

Mladića, koji je u subotu pao s bicikla i ozljedio se te završio u bolnici, šibenska će policija prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu. U jednom sličnom slučaju, biciklist je prošao s kaznom od čak 2.500 kuna, iako je ozlijedio samo(g) sebe. Prošlog tjedna, zbog pada s bicikla, na sudu se našao još jedan maloljetnik, no ‘izvukao se’ samo s ukorom.

ilustracija: Murillo de Paula / Unsplash

– Do prometne nesreće je došlo kada maloljetnik, upravljajući biciklom, bez zaštitne kacige na glavi, nije bicikl u kretanju držao na tolikoj udaljenosti od desnog ruba kolnika da, s obzirom na brzinu kretanja, stanje i osobine ceste, ne izlaže sebe opasnosti, pri čemu prednjim kotačem zahvaća rub kolnika i gubi nadzor nad upravljačem bicikla, uslijed čega dolazi do pada na površinu koja se nalazi na nižem nivou za otprilike 2 metra. Opisala je tako šibenska policija kako se ozlijedio maloljetnik.

U nesreći koja se dogodila u subotu oko 16.50 sati, mladić je pao s bicikla, nakon čega je, zbog zadobivenih ozljeda, prebačen na liječenje u Opću bolnicu Šibenik. Iz policije javljaju kako će protiv vozača bicikla će biti podnesen Optužni prijedlog, kao i izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Izdvojeni članak
biciklist se penje po brdu

Policija upozorava bicikliste: Naplaćujemo kazne za one koji prekrše važno pravilo

U jednom drugom slučaju, 2019., biciklist je prošao s kaznom od 2.500 kuna. Kako su tada pojasnili autoru ovoga teksta iz Policijske uprave šibensko-kninske, 500 kuna je morao platiti temeljem članka 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer je vozio prebrzo – naime, brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima na cesti (jer, da je, smatrali su iz policije, ne bi pao). Dodatnih 2.000 kuna kazne dobio je temeljem članka 293. istog zakona zato što je izazvao prometnu nesreću u kojoj ima ozlijeđenih, tj. jer je sam kriv za svoje ozlijede. Slična kazna sada prijeti i maloljetniku.

Zbog pada s bicikla, na Općinskom sudu u Slavonskom brodu prošlog se tjedna našao i 14-godišnjak. Bio je kriv jer je, kako stoji u optužnom prijedlogu, bicikl vozio na način kojim se smanjuje stabilnost vozila, zbog čega je zajedno s biciklom pao na kolnik, pri čemu se ozlijedio. Sud mu je u obzir uzeo činjenicu da je maloljetan pa su mu dodijelili “samo” sudski ukor s upozorenjem da, u slučaju ponavljanja djela, može dobiti težu kaznu.

Nije zafrkancija: Maloljetnik pao s bicikla i ozlijedio se, sad mu prijeti visoka novčana kazna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap